Окупанти розграбували новий асфальтобетонний завод і закрили захоплене ними підприємство «Чумак» на Херсонщині

Новини
Асфальтобетонний завод потужністю 160 т/год у Новій Каховці. Фото: eprostir.org

Російські загарбники продовжують грабувати захоплені ними підприємства на лівобережжі окупованої Херсонщини. В середині листопада вони повністю розграбували відкритий в 2020 році сучасний асфальтобетонний завод у Новій Каховці і остаточно закрили захоплене підприємство «Чумак» у Каховці.

Центру журналістських розслідувань про це повідомили місцеві жителі.

Станом на 18 листопада в Новій Каховці окупанти повністю розграбували новий асфальтобетонний завод, який належав зареєстрованому в Хмельницькій області ТОВ «АБЗ-Інвест», яке є підрозділом ПрАТ «Хмельницьке ШБУ №56». За словами мешканців міста, росіяни вивезли з підприємства всю техніку і всі вагончики, залишили лише один асфальтовий змішувач.

«Грабувати техніку асфальтового заводу окупанти намагалися з березня. Частину її вдалося сховати, частину – зробити непрацюючою. Однак тепер у росіян дійшли руки до основних потужностей підприємства в нашому місті», – розповіли вони.

Окупанти також остаточно закрили захоплені ними потужності ПрАТ «Чумак», розташованого в сусідній Каховці. Вони «звільнили» там усіх працівників, в тому числі охоронців, вивезли бухгалтерські документи і залишки сировини. Крім того, 24 листопада підприємство постраждало від сильних обстрілів.

Чумак

ПрАТ «Чумак» Фото: inventure.com.ua

У середині травня компанію з іноземним капіталом ПрАТ «Чумак» перереєстрували з тимчасово окупованої Каховкиза адресою київського офісу компанії «Дельта Вілмар Україна», з якою вона пов’язана через спільного кінцевого власника.

Як повідомляв ЦЖР, в червні 2022 року російські загарбники заявили про «перезапуск» старішого асфальтового заводу в Новій Каховці, який входить до структури місцевого комунального підприємства «Новокаховське шляхово-експлуатаційне управління». «Відповідальним» за це вони «призначили» колаборанта Володимира Стародубцева – власника служби таксі в Новій Каховці.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter