Суд у РФ засудив громадянського журналіста з Криму Ернеса Аметова до 11 років позбавлення волі, переглянувши виправдувальний вирок

Новини
Ернес Аметов у Південному окружному військовому суді, Ростові-на-Дону, РФ Фото: crimean-solidarity.org

У російському Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд 29 грудня засудив громадянського журналіста з окупованого Криму Ернеса Аметова до 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму за сфабрикованою ФСБ «справою кримських мусульман», переглянувши виправдувальний вирок, який він виніс у вересні 2020 року.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

«Суддя Олексій Магомадов виніс обвинувальне рішення проти Ернеса Аметова, засудивши його до 11 років у колонії суворого режиму та 1 року обмежень», – йдеться у повідомленні.

Згідно з вироком, після звільнення Аметову буде заборонено залишати територію Криму, організовувати публічні заходи та брати участь у них, змінювати місце проживання та перебування без згоди ФСВП, залишати будинок з 22 до 6 години. Також він буде зобов’язаний з’являтися у відділення ФСВП 2 рази на місяць для реєстрації.

Адвокат Айдер Азаматов намагався переконати суд, що Аметов після звільнення з-під арешту у 2020 році не відвідував жодних релігійних зборів та заходів, перебуваючи під його особистим наглядом.

Вперше Ернеса Аметова заарештували 11 жовтня 2017 року разом із Сейраном Салієвим, Марленом Асановим, Тимуром Ібрагімовим, Сервером Зекір’яєвим та Меметом Бєляловим після обшуків у Криму. 3 роки слідства та судових розглядів кримський мусульманин провів у слідчих ізоляторах Криму та Ростова-на-Дону.

«У 2020 році його виправдали та звільнили у залі суду через відсутність доказів. Це був перший подібний випадок у «справах Хізб-ут-Тахрір» не лише в Криму, а й на території Російської Федерації. Однак у березні 2022 року апеляційний суд переглянув рішення Південного окружного військового суду та надіслав справу на новий розгляд», – зазначили у «Кримській солідарності».

11 квітня справа надійшла знову до Південного окружного військового суду, Ернес Аметов добровільно прибув на попереднє слухання з повторного розгляду. Суддя Олексій Магомадов ухвалив взяти його під варту на 2 місяці. Російська прокуратура обвинуватила Аметова в участі у терористичній організації та спробі державного перевороту у Криму. Він заперечував свою належність до осудних злочинів ще на попередньому розгляді.

Нагадаємо:

  • 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар. В результаті було затримано шістьох кримчан: Сервер Зекірьяєв, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов і Ернес Аметов. ФСБ заявила про те, що в Криму нібито «припинили діяльність осередку послідовників «Хізб ут-Тахрір» і назвала обшуки в Бахчисараї слідчими діями.
  • 21 травня 2018 року російські силовики провели обшуки в Бахчисараї у координатора об’єднання «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва і в селі Долинне Бахчисарайського району у Едема Смаїлова. Активістів затримали за підозрою в нібито причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ.
  • В кінці лютого 2019 року в Криму ФСБ обвинуватила вісьмох фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» в підготовці до насильницького захоплення влади на додаток до раніше пред’явленого обвинувачення у створенні та участі в терористичній організації. 5 березня слідство ФСБ посилило обвинувачення Мемету Бєлялову і Тимуру Ібрагімову, перекваліфікувавши його з «участі в діяльності в терористичній організації» на «організацію діяльності».
  • 16 вересня 2020 року Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону виніс вирок фігурантам другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір». Ернес Аметов був визнаний невинним і звільнений в залі суду. Марлен Асанов був засуджений на 19 років позбавлення волі у колонії суворого режиму, Мемет Бєлялов – 18, Тимур Ібрагімов – 17, Сейран Салієв – 16, Сервер Мустафаєв – 14, Сервер Зекірьяев – 13, Едем Смаїлов – 13.