Від 13 до 19 років: в РФ засуджені до тривалих строків фігуранти «справи кримських мусульман»

Новини

Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону виніс вирок фігурантам «справи кримських мусульман» (другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір»). Ернес Аметов був визнаний невинним і звільнений в залі суду.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

Марлен Асанов – 19 років колонії суворого режиму
Мемет Бєлялов – 18
Тимур Ібрагімов – 17 років
Сейран Салієв – 16
Сервер Мустафаєв – 14
Сервер Зекірьяев – 13
Едем Смаїл – 13.

«Кримська солідарність» від імені родичів заарештованих і активістів зробила офіційну заяву, вимагає:

1. Негайно припинити кримінальне провадження.

2. Звільнення активістів в залі суду.

3. Повноцінного і всебічного розслідування обставин даної кримінальної справи, яка носить явно політичний і сфабрикований характер.

У Києві на Майдані Незалежності відбулася акція на підтримку фігурантів «справи кримських мусульман».

На заході були присутні близько півсотні активістів, які тримали в руках плакати з написами: «Припиніть фабрикувати кримінальні справи проти кримськотатарського народу», «Релігійні переконання – НЕ тероризм», «Припиніть це свавілля», «Поверніть дітям батьків» та інші.

«Їх карають тільки за те, що вони – активісти. Ці люди не зробили нічого протизаконного, нічого з того, в чому їх звинувачують. Людям за вбивство або страшні ДТП зараз в Криму дають менше, ніж фігурантам другий бахчисарайської групи «Хізб ут-Тахрір». Я дуже прошу всіх: пишіть листи, пишіть про них в Фейсбуці. Підтримуйте сім’ї цих людей, яким через кілька годин винесуть величезні терміни – це очевидно. Підтримуйте людей, які борються з цією системою», – зазначила одна з учасниць акції, глава правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Активісти розтягнули банер з написом «Свободу політв’язням Кремля» на перилах пішохідного мосту на Майдані Незалежності, повідомляє Кримська правозахисна група.

Нагадаємо:

  • 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар. В результаті було затримано шістьох кримчан: Сервер Зекірьяєв, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов і Ернес Аметов. Прес-служба ФСБ заявила про те, що в Криму нібито «припинили діяльність осередку послідовників «Хізб ут-Тахрір» і назвала обшуки в Бахчисараї слідчими діями. «Київський районний суд» Сімферополя заарештував затриманих кримських татар.
  • 21 травня 2018 року російські силовики провели обшуки в Бахчисараї у координатора об’єднання «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва і в селі Долинне Бахчисарайського району у Едема Смаїлова. Активістів затримали за підозрою в нібито причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ. 22 травня «Київський районний суд» Сімферполя заарештував Мустафаєва і Смаїлова.
  • В кінці лютого в Криму ФСБ обвинуватила вісьмох фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» в підготовці до насильницького захоплення влади на додаток до раніше пред’явленого обвинувачення у створенні та участі в терористичній організації. 5 березня слідство ФСБ посилило обвинувачення Мемету Бєлялову і Тимуру Ібрагімову, перекваліфікувавши його з «участі в діяльності в терористичній організації» на «організацію діяльності».
  • 12 вересня 2019 року фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» етапували з Криму в російський Ростов-на-Дону для участі в засіданні Північно-Кавказького окружного військового суду (зараз Південний окружний військовий суд – ред.).