У Росії суд засудив п’ятьох фігурантів «справи кримських мусульман» до 13 років позбавлення волі

Новини
Фото: crimean-solidarity.org

У російському Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд 11 січня засудив п’ятьох фігурантів другої Сімферопольської групи сфабрикованої ФСБ «справи кримських мусульман» до 13 років позбавлення волі. Згідно з вироком, кримськотатарські активісти Алім Карімов, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Джеміль Гафаров та Сервет Газієв проведуть перші 2 роки у в’язниці.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

«Південний окружний військовий суд ухвалив завершальний обвинувальний вирок у масовій справі «Другої сімферопольської групи» Хізб ут-Тахрір. Кримським татарам мусульманам Аліму Каримову, Сейрану Муртазі, Ерфану Османову, Джемілю Гафарову та Сервету Газієву призначили покарання у вигляді позбавлення волі на 13 років. Двоє підсудних – похилого віку з інвалідністю та масивним списком хронічних захворювань», – йдеться у повідомленні.

Згідно з вироком, після відбуття терміну ув’язнення Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Джеміль Гафаров будуть обмежені у свободі пересування на строк один рік, Алім Карімов та Сервет Газієв – 1,5 роки.

«У даній справі двома підсудними виступають пенсіонери – Сервет Газієв та Джеміль Гафаров. За сумісництвом вони найстаріші учасники великої «сімферопольської» справи. Обидва вони страждають від багатьох хронічних і набутих в ув’язнення захворювань. Проте суд щоразу залишав їх у СІЗО», – зазначили у «Кримській солідарності».

Нагадаємо:

  • 27 березня 2019 року в Криму російські силовики провели обшуки в 25 будинках кримських татар. Обшуки пройшли в селі Строгонівка Сімферопольського району і в мікрорайоні Кам’янка Сімферополя. У мікрорайні Кам’янка силовики побили і затримали кілька кримських татар біля будинку місцевого жителя Рустема Шейхалієва.
  • У ФСБ РФ заявили, що в Криму затримано 20 осіб, «підозрюваних в участі в релігійній організації «Хізб ут-Тахрір», забороненій в РФ.
  • У російському Ростові-на-Дону силовики затримали трьох активістів «Кримської солідарності» – Ремзі Бекірова, Османа Аріфмеметова і Владлена Абдулкадирова, в будинках яких у Криму напередодні пройшли обшуки.
  • 27 і 28 березня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів.
  • 29 березня всіх незаконно заарештованих в Криму 23 кримськотатарських активістів вивезли до РФ.
  • Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав політв’язнями 24 кримськотатарських активістів, яких затримала ФСБ в кінці березня в окупованому Криму.