«Православного бізнесмена» і колаборанта Ігоря Бжезицького окупанти призначили «начальником відділу освіти» у Каховці на Херсонщині

Новини
Ігор та Світлана Бжезицькі, колаборанти, Фото з соцмереж

Відомий на Херсонщині бізнесмен, співзасновник і голова правління ПрАТ «Каховський експериментальний механічний завод», керівник єпархіального відділу з питань сім’ї Новокаховської єпархії УПЦ (МП) Ігор Бжезицький призначений російськими окупантами «начальником» «відділу освіти» в Каховці, що на лівобережній Херсонщині. Також він очолив «громадську раду» при окупаційній «адміністрації» міста. На ворога працює й дружина бізнесмена Світлана Бжезицька.

Центру журналістських розслідувань про це стало відомо з власних джерел. Інформацію про призначення нам підтвердив сам Ігор Бжезицький.

«Через те, що Каховка знаходиться під вогневим контролем, ПрАТ «Каховський експериментальний механічний завод» зупинив роботу, а я не можу виконувати обов’язки його керівника. В мене є вільний час. Наші вчителі і діти не в ліпшій життєвій ситуації, і потребують опіки. Опікуватися проблемами людей Каховки – це моя друга фахова спеціалізація, тому я погодився на пропозицію «керівництва» [так званого] «Каховського муніципального округу» тимчасово взяти на себе вирішення деяких поточних питань, які відносяться до компетенції керівника відділу освіти, бо наразі «міністерство» не узгодило нового керівника», – прокоментував ЦЖР Ігор Бжезицький.

За його словами, на окупованій Росією частині Херсонщини «начальників відділів освіти» в органах місцевого самоврядування призначає так зване «міністерство освіти та науки Херсонської області».

«Я не працюю в цьому «міністерстві». Але я на громадських засадах очолюю також громадську раду при [окупаційній] «адміністрації» Каховки», – розповів колаборант Ігор Бжезицький.

За даними ЦЖР, на ворога працює й дружина бізнесмена Бжезицька Світлана Сергіївна, 31 липня 1974 року народження, керівниця Каховського міського благодійного фонду «Лепта». Докази цього на своїй сторінці в телеграмі постійно публікує окупаційна «адміністрація» міста.

Як повідомляв ЦЖР, спочатку «начальницею відділу освіти, культури, молоді, фізкультури, спорту» та ще чогось в Каховці окупанти призначили продавчиню взуття Ірину Махньову. Стосовно неї українські правоохоронці наприкінці 2022 року завершили спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою в колабораціонізмі. Однак у вересні 2022 року Махньова виявилась не потрібною вже самим окупантам і її виставили на вулицю.

Ще влітку у Ірини Махньової відібрали «повноваження» по культурі: на посаду «директора отдела культуры города», як її назвали самі окупанти, вони призначили нікому не відомого Олексія Власова.

Олексій Власов, колаборант, Фото: скріншот відео

А на днях окупанти представили «начальницю відділу спорту» окупаційної адміністрації Каховки. Нею стала мешканка сусіднього Таврійська Олена Бондаренко. Вона з боксерської родини, під час окупації добровільно перейшла на бік ворога і допомагала їм розвозити по селах Каховського району так звану «гуманітарну допомогу».

Олена Бондаренко, колаборантка, Фото: скріншот відео

Як повідомляв ЦЖР, 5 липня 2022 року відомий місцевий «православний бізнесмен» Ігор Бжезицький допоміг російським окупантам розграбувати двоповерхову комунальну будівлю в Каховці на вулиці Фаїни Гаєнко, 6. За його участі було повністю розграбоване і знищене майно міського центру соціальних служб: з приміщення зникли всі комп’ютери, стільці та особисті речі співробітників установи.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.