Яйця вже не по 17 грн. Міноборони оприлюднило ціни на продукти та послуги

Новини
питание ВСУ

Після того, як 24 лютого Верховна Рада ухвалила законопроект №8381 «Про внесення змін до закону «Про оборонні закупівлі» про запровадження прозорості в оборонних закупівлях», Міністерство оборони України оприлюднило додатки до договорів щодо вартості послуг з організації харчування Збройних сил. Також відомство показало ціни на продукти в каталозі, які закуповуються постачальниками.

Дані про вартість послуг та ціни продуктів оприлюднено на сайті Міноборони 28 лютого.

У відомстві наголосили, що аналогічний підхід буде застосований і до інших угод, що стосуються тилового забезпечення. Зокрема, щодо військової форми, паливно-мастильних матеріалів та іншого.

«Відповідна інформація публікуватиметься без відомостей про номери військових частин, їх місцезнаходження та кількість особового складу», — йдеться у повідомленні Міноборони.

Згідно з опублікованими даними, вартість послуги добового харчування становила від 137,04 до 144,06 грн (була 145,80 грн).

При цьому ціна яєць як першого, так і вищого ґатунку становить 8-9 гривень, ціна макаронних виробів коливається від 35,70 до 42,30 грн за кілограм, ціна за кілограм картоплі свіжої коливається від 12,60 до 17,70 грн, кілограм картоплі свіжої ранньої коштує від 16,90 до 40 грн, куряче стегно коштує від 90,96 до 108 грн за кілограм.

У Міноборони пояснили, що закуповують не продукти зі списку, а послугу з організації харчування військової частини, яка, крім самих продуктів, передбачає логістику: прийом, зберігання, переміщення, освіження запасів продовольства, видача продуктів, їх облік, приготування страв у стаціонарних та польових умовах, забезпечення технічних засобів приготування їжі паливом, підтримання об’єктів продовольчої служби (їдальні, складів), обладнання та майна у належному стані та їх технічне обслуговування, відшкодування комунальних витрат та інші заходи згідно з заявками командирів військових частин у визначених у заявках місцях.

Всі ці витрати закладені у вартість продуктів, без окремих доплат за інші послуги. Зменшення цін вдалося забезпечити завдяки «зменшенню термінів дії договору, що позбавило постачальників необхідності враховувати інфляційні та інші ризики».

Як зазначив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін, держаудит служба підтвердила, що ціна яєць в контрактах Міноборони була 17 грн саме за штуку, а не кілограм чи погонний метр.

«Міністру оборони, а також ЛОМам, які, захищаючи його, парили про ІПСО/яйцякіло/”лічняк Шабуніна”, варто було би публічно вибачитися. Вибачитися навіть не перед журналістами/ЦПК (нам все одно), а перед суспільством, яке вони протягом місяця вводили в оману. Пізніше ми окремо порахуємо, скільки грошей для ЗСУ ми врятували від розпилу цією дракою. Юрій Ніколов, браво! Нагадаю, що лише на одному (оприлюдненому в розслідуванні) контракті переплата становила 4 млрд грн. Для розуміння, це БІЛЬШЕ, ніж фонд Притули зібрав за весь минулий рік», – написав він.

Як заявила нардепка, голова Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна, пояснення МО щодо необхідності закупівлі послуг із організації харчування — нікчемні, а оновлені ціни — все ще далекі від ринкових.

«Висновок із цього калейдоскопу – для ефективного розпорядження коштами платників податків необхідно:

1. забезпечити абсолютну прозорість цін за одиницю товару, роботи і послуги для військових;

2. перейти від закупівлі послуг до закупівлі того, що фактично і поставляється — товарів;

3. здійснювати закупівлю за прозорими умовами, із публічним оголошенням і в ідеалі — через систему Prozorro із відповідними безпековими модифікаціями в частині сенситивної інформації.
Сподіваюсь, законопроект №8183 про відкриття інформації про ціни незбройних закупівель буде невдовзі підписаний Президентом. За решту змін продовжуємо боротися разом із командою Мінекономіки», – додала вона.

Нагадаємо:

  • Міноборони України підписало договір на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, які дислоковані у тилових регіонах, на загальну суму 13,16 млрд грн. Контракт укладений із ТОВ «Актив компані» зі статутним капіталом у тисячу гривень та всіма ознаками фірми-«прокладки». При цьому ціни на найбільш ходові харчі у межах угоди виявилися завищеними у 2-3 рази порівняно з роздрібними цінами у магазинах Києва, пише журналіст та засновник проєкту «Наші гроші» Юрій Ніколов у матеріалі для видання ZN.UA «Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя».
  • Договір з «Актив компані» від імені Міноборони підписав Богдан Хмельницький – директор департаменту держзакупівель, у якого влітку проводили обшуки у справі щодо розкрадань на поставках амуніції для військових.
  • Автор розслідування про корупційні закупівлі харчів для Міноборони, засновник проєкту «Наші гроші» Юрій Ніколов розповів, як кілька тижнів намагався достукатися до чиновників у високих кабінетах, після чого вирішив оприлюднити документи публічно.
  • Верховна Рада зробила крок до прозорості незбройних оборонних закупівель, проголосувавши за законопроект №8381 у першому читанні.