У незаконно засудженої в Криму журналістки Данилович без меддопомоги погіршується здоров’я, вона збирається оголосити голодування

Новини
Ірина Данилович Фото: facebook.com/ppu.gov.ua

У незаконно засудженої в окупованому Криму громадянської журналістки Ірини Данилович продовжує погіршуватись стан здоров’я. Оскільки їй не надають належної медичної допомоги, вона збирається оголосити сухе голодування.

Про це повідомив батько активістки Броніслав Данилович, передає Кримська правозахисна група.

За його словами, Ірина знепритомніла під час перевезення до «Феодосійського міського суду» для завершення ознайомлення з матеріалами справи.

Данилович часто втрачає координацію та близька до непритомності, однак у СІЗО оформили документи про відсутність медичних перешкод для етапування.

Після неодноразових звернень через гострий отит відбувся медичний огляд Данилович. Однак, за словами батька, огляд був формальний і не призвів до постановки діагнозу. Допущена адміністрацією СІЗО лікар-отоларинголог заявила, що журналістку треба було відправити до психіатра, а не до лора, проте не зробила жодного медичного висновку про характер захворювання та методи лікування.

Враховуючи небезпечний для життя характер запалення, захист журналістки планує направити повідомлення про злочин щодо лікаря за статтею 124 Кримінального кодексу РФ «Ненадання допомоги хворому без поважних причин».

Крім того, рідні Данилович вимагають допустити до неї компетентного лікаря, який обстежить її у присутності адвоката (що дозволить гарантувати, що допомога буде надана у повному обсязі).

Крім того, захист планує подати заяву на лікаря «швидкої допомоги», який відмовив у належній допомозі Ірині під час судових дебатів. За словами батька, Ірина Данилович була позбавлена можливості захищати себе в суді першої інстанції через погане самопочуття.

Як повідомлялось, 28 грудня 2022 року  у Криму «Феодосійський міський суд» засудив громадянську журналістку Ірину Данилович, яку ФСБ обвинувачувала в нібито незаконному зберіганні вибухівки, до 7 років позбавлення волі у колонії загального режиму та штрафу 50 тис. рублів.

Нагадаємо:

  • 29 квітня 2022 року в окупованому Криму російські силовики затримали у Феодосії громадянську журналістку, медика Ірину Данилович, яка висвітлює проблеми системи охорони здоров’я. Її обвинувачують у нібито «зв’язках з іноземною державою».
  • Лише на тринадцяту добу після викрадення в СІЗО Сімферополя адвокату підтвердили, що Ірина Данілович перебуває в них. Її підозрюють у незаконних діях з вибуховими речовинами за ч.1. ст 222.1 Кримінального кодексу рф. Санкція інкримінованої статті передбачає від шести до восьми років та до 100 тисяч рублів штрафу. Формально запобіжний захід їй обрали лише 7 травня. Із залученням «державного адвоката» за призначенням усупереч тому, що її адвокат вісім днів проводив її пошуки, зокрема в ФСБ та в адвокатській палаті півострова.
  • Співробітники ФСБ погрозами змусили Ірину Данилович підписати чисті аркуші паперу, нібито, в обмін на звільнення з під варти. Після цього її відвезли до «суду», який заарештував її за підозрою «у незаконних діях з вибуховими речовинами».