Незаконно засуджена у Криму журналістка Ірина Данилович припинила голодування у СІЗО

Новини
Ірина Данилович Фото: facebook.com/ppu.gov.ua

Незаконно засуджена в окупованому Криму громадянська журналістка Ірина Данилович, у якої продовжує погіршуватися стан здоров’я в СІЗО Сімферополя, припинила голодування в обмін на обіцянку адміністрації провести її медичне обстеження.

Про це 6 квітня повідомив батько журналістки Броніслав Данилович виданню Крим.Реалії.

«Іринка припинила голодування в обмін на лікування. Сьогодні обіцяють везти на обстеження до лікарні, яку не сказали», – сказав Б.Данилович.

Він зазначив, що 6 квітня адвокату Данилович вдалося з нею зустрітися. За словами захисника, стан Ірини «не дуже добрий», вона, як і раніше, скаржиться на біль у вусі, запаморочення та головний біль.

8 квітня Броніслав Данилович планує зустрітися з дочкою – йому дозволили побачення у СІЗО. «Обдурять чи ні, не знаю, але обманювати це їхнє хобі», – сказав він.

Як повідомлялося, 21 березня 2023 року Ірина Данилович оголосила голодування. Таким чином журналістка вирішила протестувати проти того, що у Сімферопольському СІЗО їй не надають медичної допомоги. У листі до «Феодосійського міського суду» свій стан та причини, що спонукали розпочати протест, журналістка описала так:

«Довожу до вашого відома, що чотири місяці у мене порушено слух і постійний дзвін у лівому вусі, що приносить мені нестерпні муки. Під час переїздів із Сімферополя до Феодосії мій стан погіршується. Такі симптоми можуть свідчити про перенесений мною мікроінсульт».

Як повідомлялось, 28 грудня 2022 року  у Криму «Феодосійський міський суд» засудив громадянську журналістку Ірину Данилович, яку ФСБ обвинувачувала в нібито незаконному зберіганні вибухівки, до 7 років позбавлення волі у колонії загального режиму та штрафу 50 тис. рублів.

Нагадаємо:

  • 29 квітня 2022 року в окупованому Криму російські силовики затримали у Феодосії громадянську журналістку, медика Ірину Данилович, яка висвітлює проблеми системи охорони здоров’я. Її обвинувачують у нібито «зв’язках з іноземною державою».
  • Лише на тринадцяту добу після викрадення в СІЗО Сімферополя адвокату підтвердили, що Ірина Данілович перебуває в них. Її підозрюють у незаконних діях з вибуховими речовинами за ч.1. ст 222.1 Кримінального кодексу рф. Санкція інкримінованої статті передбачає від шести до восьми років та до 100 тисяч рублів штрафу. Формально запобіжний захід їй обрали лише 7 травня. Із залученням «державного адвоката» за призначенням усупереч тому, що її адвокат вісім днів проводив її пошуки, зокрема в ФСБ та в адвокатській палаті півострова.
  • Співробітники ФСБ погрозами змусили Ірину Данилович підписати чисті аркуші паперу, нібито, в обмін на звільнення з під варти. Після цього її відвезли до «суду», який заарештував її за підозрою «у незаконних діях з вибуховими речовинами».