Війна Росії проти України: хроніка 18 квітня 2023 року

Новини
Фото: facebook.com/28mechanizedbrigade

Сьогодні 419-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:30 В Україні станом на квітень 2023 року зниклими безвісти вважаються близько семи тисяч військовослужбовців.

18:46 Президент України Володимир Зеленський під час робочої поїздки в Донецьку область 18 квітня відвідав передові позиції українських захисників у Авдіївці.

17:23 Віктор Дебелий, начальник Іванівської селищної військової адміністрації Генічеського району Херсонської області опублікував списки працівників Іванівської окупаційної «адміністрації». За його словами, жоден із законних співробітників селищної ради не перейшов на бік окупантів.

16:00 Приазовський національний природний парк (ПНПП) знаходиться на узбережжі Молочного лиману Азовського моря. Окупанти облаштували тут військовий полігон, де муштрують мобілізованих. Військові РФ руйнують ландшафт мінометними стрільбами, вирубують ліс для будівництва фортифікаційних споруд, знищують тварин і рибу. Острівець, на якому гніздились червонокнижні пелікани, повністю знищено.

13:57 Британська розвідка вказує, що Росія перекидає на Бахмутський напрямок додаткові сили, забираючи їх з лінії фронту в районі Донецька.

12:56 Російські війська 18 квітня обстріляли центр Херсона, внаслідок чого одна людина загинула та ще семеро отримали поранення.

12:01 Президент Росії Владімір Путін порушив державний кордон України і відвідав штаб російського угрупування військ «Днепр», розгорнутий на Арабатській Стрілці в тимчасово окупованій Херсонській області. Як видно з відео телеканалу Міноборони РФ, штаб «Днепр» розташований у вкраденій російськими загарбниками базі відпочинку «Бригантина» у селі Щасливцеве. Курортний заклад нележить «Метінвест холдингу» Ріната Ахметова.

11:28 Державне бюро розслідувань повідомило про підозру в державній зраді і дезертирстві, вчинених в умовах воєнного стану 24-річному Максиму Мазилкіну, військовослужбовцю строкової служби Національної гвардії України. Він перейшов працювати на окупантів поліцаєм у Херсоні. За це йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

09:26 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 18.04.23 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 183130 (+470) осіб ліквідовано,
танків ‒ 3661 (+1) од,
бойових броньованих машин ‒ 7098 (+11) од,
артилерійських систем – 2810 (+6) од,
РСЗВ – 538 (+0) од,
засоби ППО ‒ 285 (+0) од,
літаків – 308 (+0) од,
гелікоптерів – 293 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2353 (+6),
крилаті ракети ‒ 911 (+0),
кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 5676 (+4) од,
спеціальна техніка ‒ 330 (+2).

09:19 В Луганській області внаслідок нальоту тактичної авіації російських окупантів 17 квітня у селі Новоєгорівка Сватівського району загинули троє мирних мешканців, , ще один отримав поранення.

08:30 Російські окупанти за минулу добу, 17 квітня, 57 разів обстріляли Херсонщину, випустивши 342 снаряди з важкої артилерії, БПЛА та авіації, внаслідок чого одна людина отримала поранення.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Протягом минулої доби противник завдав 4 ракетних та 41 авіаційний удар, здійснив 57 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів. Є поранені серед мирного населення.

Противник зазнає чималих втрат, але продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Активно застосовує оперативно-тактичну та армійську авіацію. Протягом доби, на зазначених ділянках фронту, відбито понад 70 атак противника. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Протягом минулої доби противник здійснив обстріли населених пунктів Соснівка, Попівка та Іскрисківщина Сумської області, а також населених пунктів Окіп, Байрак, Вовчанськ, Охрімівка та Нестерне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії поблизу Синьківки. Ворожих обстрілів зазнали Тополі, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна та Западне Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі північніше Спірного, успіху не мав. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Невське, Білогорівка Луганської області та Іванівка і Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку не припиняються бої за місто Бахмут. В районі населених пунктів Іванівське та Предтечине противник вів безуспішні наступальні дії. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Новодмитрівка, Плещіївка, Щербинівка та Торецьк Донецької області.

На Авдіївському напрямку невдалі ворожі спроби наступу зафіксовано в районах Новокалинового, Сєверного та Первомайського Донецької області. Окупанти обстріляли, зокрема, Керамік, Новокалинове, Бердичі, Авдіївку, Тоненьке, Нетайлове, Первомайське та Карлівку.

На Мар’їнському напрямку відбито численні ворожі атаки в районі Мар’їнки. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку поточної доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Шахтарське, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Нескучне, Золота Нива, Пречистівка та Вугледар.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Протягом доби здійснив понад 40 обстрілів населених пунктів. Серед них – Времівка, Новопіль Донецької області; Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Оріхів Запорізької області; Нікополь на Дніпропетровщині; Золота Балка, Берислав, Львове, Іванівка, Микільське, Антонівка Херсонської області та місто Херсон.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки. Також збито ворожий розвідувальний БпЛА типу «Мерлін». Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, а також 1 станцію радіоелектронної боротьби противника.