«Схеми»: У Коломойського є замок у Франції та апартаменти навпроти Ейфелевої вежі

Новини

Журналісти проєкту «Радіо Свобода» «Схеми» знайшли в олігарха Ігоря Коломойського замок 15 століття у Франції та апартаменти навпроти Ейфелевої вежі.

«На французькі компанії, кінцевим бенефіціарним власником яких є сестра Ігоря Коломойського Лариса Черток, зареєстровані дві квартири, четверо апартаментів, два підвальні приміщення і два паркомісця навпроти Ейфелевої вежі у Парижі.
Також Черток володіє замком, зведеним у 15 столітті, поблизу французького берега Женевського озера та господарськими будівлями і земельними наділами поруч із ним», – пише видання.

Зокрема, на французьку компанію Beethoven VI, якою через фірму з Монако Beethoven Holding володіє сестра Коломойського, записані два паркомісця за адресою 14 Sq. Alboni у Парижі й апартаменти на шостому поверсі будинку на 1 Rue Beethoven.

За цією ж адресою (1 Rue Beethoven) інша французька компанія – Beethoven ІІІ – володіє квартирою на третьому поверсі, а також чотирма апартаментами та двома підвалами.

Засновником компанії є та ж монакська фірма сестри Коломойського Beethoven Holding.

Нерухомість розташована поруч із історичними садами Трокадеро, навпроти – через річку Сена – височіє Ейфлева вежа. Паризьку нерухомість родина Коломойського придбала у 2018 році.

Також Черток володіє замком Буффавен (Château de Buffavens), розташованому у селищі Люллі (за 10 кілометрів від Женевського озера, французький департамент Верхня Савоя).

Замок зведений у 15 столітті. На стінах замку залишилися сліди від снарядів женевських солдатів, які захопили Буффавент у 1590 році, а всередині мав зберегтися герб засновників – родини Ланженів.

Комплексом (площа 109 368 кв.м.), куди входить сам замок (підвальний поверх і ще три над ним), прибудова і земельна ділянка, володіє компанія SCI DE Buffavent. Її засновником із 2014 року є компанія із Монако – Lully Real Estate, якою володіє сестра Коломойського.

До осені 2014 року замок був власністю Оксани Палиці (дружини Ігоря Палиці – соратника Коломойського). У документах, що стосуються передачі майна від Палиці до Черток, ідеться про те, що на території довкола замку заплановані масштабні перетворення.

«Прибудова під назвою «амбар» – призначена для перетворення на будівлю, житлову площу на двох рівнях з оздоровчою зоною та відкритим басейном», «невелика будівля в саду, призначена для перетворення на садовий сарай або місце для барбекю», «прилеглий ландшафт після перетворення включатиме тенісний, баскетбольний і футбольний майданчики».

Спортмайданчики, відповідно до супутникових знімків, з’явилися біля замку в 2016 році.

коломойский

Журналісти надіслали запитання Коломойському щодо походження коштів у його сестри для купівлі нерухомості у Франції, однак відповідей не отримали.

Журналісти «Слідство Інфо» раніше повідомляли, що на Черток оформлена нерухомість родини Коломойського у Франції і Швейцарії.

Український олігарх Ігор Коломойський і його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов створили в США масштабну мережу нерухомості і підприємств для відмивання грошей, виведених з Приватбанку. Одним з таких підприємств став сталеливарний завод Warren Steel в Огайо.

Нагадаємо:

  • ПриватБанк заявив, що його колишні власники відмили у США 760 млн дол. Перевіривши додаткові банківські документи, банк подав 21 липня 2020 року до суду у штаті Делавер змінений позов проти Ігоря Коломойського й Геннадія Боголюбова. У ньому стверджується, що обидва відмили 660 млн дол. через групу американських компаній Optima і ще 100 млн дол. через інші американські компанії.
  • 6 серпня 2020 року Мінюст США обвинуватив українського олігарха Ігора Коломойського в розкраданні мільярдів доларів у ПриватБанку, яким він колись володів, а потім використанні величезного масиву компаній для відмивання цих грошей у США та в усьому світі.
  • Мін’юст США вимагає конфіскувати у Коломойського офісну вежу в Луїсвіллі і офісний парк в Далласі, які придбали за гроші, незаконно привласнені у ПриватБанку.
  • 30 грудня 2020 року Мінюст США відкрив ще одну справу проти Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова за обвинуваченням у відмиванні грошей, які були використані для купівлі 22-поверхового офісного будинку в Клівленді, штат Огайо.
  • В лютому 2021 року американські компанії, контрольовані Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим, заявили, що вони подають інвестиційний позов (ICSID) проти Сполучених Штатів у відповідь на цивільні позови Мінюсту США про конфіскацію їх активів.

У листопаді 2014 року ПриватБанк підписав договір з ТОВ «Фінансова компанія «Фінілон» про переведення боргових зобов’язань перед кримськими вкладниками ПриватБанку, без їхньої згоди. ФК «Фінілон» була зареєстрована у жовтні 2013 року у Дніпрі. Її засновники – 10 компаній у глухих офшорах та дві компанії, пов’язані з Ігорем Коломойським. Відтоді ПриватБанк уникає повернення боргів кримським вкладникам. Громадська організація «Ради захисту прав споживачів фінансових послуг» вже не перший рік у судах виборює право клієнтів «ПриватБанку повернути свої гроші. У своїй статті для Центру журналістських розслідувань голова Ради адвокат Дмитро Дугінов повідомляє про те, що фінансові оборудки між ПриватБанком та «Фінілоном» значно ширші за один договір про переведення боргу перед кримськими вкладниками.