Україна ввела нові санкції: у списку – компанії Медведчука, донька ексміністра оборони Лебедєва та власники VS Energy

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський запровадив п’ять санкційних пакетів. Зокрема, під обмеження потрапив бізнес підозрюваного в держзраді колишнього народного депутата Віктора Медведчука, а також донька колишнього міністра оборони Павла Лебедєва та власники компанії VS Energy.

Згідно з указами №275, №276 і №277, загалом у санкційні списки потрапили 221 фізична та 521 юридична особи. 

«Ще один санкційний пакет на сьогодні. Своїм указом наклав обмежувальні заходи на власність російських компаній в Україні та на власність пов’язаних з ними українських економічних субʼєктів. Під їхнім контролем іноді були навіть об’єкти критичної інфраструктури та ключові стратегічні підприємства. Сьогодні долаємо ці ризики. Санкції також запроваджено щодо компаній, пов’язаних з Медведчуком та іншими підсанкційними особами, засновників, керівників, бенефіціарів проросійських компаній, що володіють значними активами на території України», – розповів Зеленський у своєму Телеграм.

Донька колишнього міністра оборони України Павла Лебедєва, який втік до тимчасово окупованого Криму, Альона Шутова потрапила під обмежувальні заходи України. Вона представляє інтереси українського бізнесу сім’ї міністра-втікача.

Шутова є членом наглядових рад ПАТ «Свеський насосний завод» та ПАТ «Верхньодніпровський вагонобудівний завод» (причому в цьому товаристві їй належить 9,98% акцій), а також очолює київське ТОВ «Укркомплект плюс». Про бізнес Лебедєва читайте в розслідуванні ЦЖР Спіймай мене, якщо зможеш.

Також санкції запроваджено проти керівника Сумського машинобудівного науково-виробничого об’єднання ім. Фрунзе Володимира Лук’яненка та його сина, колишнього народного депутата Андрія Деркача, сина відомого російського бізнесмена Вадима Гінера, а також – дружини та доньки російського бізнесмена, депутата Держдуми РФ Олександра Бабакова.  Обмежувальні заходи застосовані і до номінальних власників компанії VS Energy та дочірньої – VS Energy Latvia, які пов’язують зі злочинною організацією «Лужники» – проти неї ДБР минулого року почало розслідування через заволодіння українськими обленерго. 

«Під їхнім контролем іноді перебували навіть об’єкти критичної інфраструктури та ключові стратегічні підприємства. Сьогодні долаємо ці ризики. Санкції також запроваджено щодо компаній, пов’язаних із Медведчуком та іншими підсанкційними особами, засновників, керівників, бенефіціарів проросійських компаній, які володіють значними активами на території України», – зазначив президент у вечірньому зверненні.

Раніше Зеленський запровадив санкції проти 13 фізичних та 28 юридичних осіб, які Росії тримати контроль над «Запоріжсталлю».

«Частка, що контролювалася Росією через один із системних банків, буде конфіскована й працюватиме заради України та українців. Ми не залишимо жодного звʼязку держави-терориста в Україні, який вона може використовувати проти нашої держави, проти нашої економіки чи проти наших людей», – зазначив Зеленський.

Як повідомлялось, 1 квітня 2023 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти 273 фізичних та 380 юридичних осіб. Серед них – 379 російських компаній  та одна з окупованого Мелітополя і 33 громадянина Росії.

15 квітня 2023 року Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про застосування персональних спеціальних економічних й інших обмежувальних заходів до 438 фізичних та 254 юридичних осіб з Росії. Під обмежувальні заходи, зокрема, потрапили російські діячі спорту, серед яких і дочка міністра оборони РФ Ксенія Шойгу, а також провідні IT-компанії, серед яких «Яндекс» та «Рамблер».

22 квітня Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування  санкцій проти низки фізичних та юридичних осіб. У список потрапив «Росбанк», Центральна виборча комісія РФ, а також російські партії ЛДПР, «Справедлива Росія — Патріоти — За правду», КПРФ та «Нові люди».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.