У Дніпровському центрі комплектування не підтвердили, що обвинувачений у держзраді Валерій Чорнобук служить там юристом

Новини
Валерій Чорнобук, Київ Фото: investigator.org.ua

Начальник Амур-Нижньодніпровського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олександр Горобцов не підтвердив, що обвинувачений у держзраді Валерій Чорнобук служить там юристом, хоча таке підтвердження у ЦЖР вже є від прокуратури АРК.

Під час підготовки матеріалу «Як суд зупинив розгляд справи про державну зраду Чорнобука» кореспондент Центру журналістських розслідувань направляв письмовий запит в Амур-Нижньодніпровський РТЦКСП, щоб підтвердити інформацію про службу Валерія Чорнобука у цьому закладі. Відповідь надійшла після виходу матеріалу.

На питання про те, чи дійсно Чорнобук Валерій Іванович є мобілізованим та служить у роті охорони (пізніше ЦЖР з’ясував, що Чорнобук є юристом у вказаному військкоматі) Амур-Нижньодніпровського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки керівник установи підполковник Олександр Горобцов не відповів, посилаючись на те, що запитувана інформація є персональними даними.

«Згоди на поширення такої інформації Чорнобук В. І. не надавав», — пише у відповіді керівник РТЦКСП.

Читайте також: Обвинувачений у держзраді Чорнобук мобілізувався до ЗСУ

На питання про те, чи відомо керівництву військкомату про те, що Чорнобук В. І. є обвинуваченим у державній зраді, Горобцов відповів, що йому «відомо все, що повинно бути відомим відповідно до вимог Статутів ЗСУ та законодавства України».

У програмі «Питання національної безпеки» від 24 травня 2023 року йшлося про те, що колишній голова Апеляційного суду Криму Валерій Чорнобук, обвинувачений у державній зраді, якимось чином зміг мобілізуватися до Збройних Сил України у Дніпрі та використав це для зупинення судового розгляду своєї справи. Цю інформацію підтвердила прессекретарка прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Катерина Діденко.

Нагадаємо:

  • Валерій Чорнобук на момент окупації Криму очолював Апеляційний суд АРК. У березні 2014 року в інтерв’ю журналісту Центру журналістських розслідувань Сергію Мокрушину Чорнобук розповідав про сприяння переходу кримських судів на судочинство по законодавству Росії. На відео зафіксовано, як Чорнобук читає кримським суддям лекцію про норми Конституції РФ. У мережі також опубліковано відео, на якому Чорнобук присутній на виставі «прокурора Криму» Наталії Поклонської. На початку квітня 2014 року Чорнобук повернувся до Дніпропетровська, заявив про вірність Україні, а в липні указом президента Петра Порошенка був призначений на посаду судді Апеляційного суду Дніпропетровської області.
  • 7 вересня 2016 року Вища рада юстиції внесла подання до Верховної Ради України про звільнення Чорнобука з посади судді Апеляційного суду Дніпропетровської області у зв’язку з порушенням присяги судді. 29 вересня 2016 року Верховна Рада звільнила Чорнобука із посади судді. Але голосування було проведене з порушенням регламенту, тож згодом Верховний Суд постанову парламенту скасував.
  • 19 вересня 2019 року Вища рада правосуддя повторно звільнила Валерія Чорнобука з посади судді.
  • 17 жовтня 2019 року прокуратура АР Крим скерувала до суду обвинувальний акт щодо Чорнобука за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада).
  • 1 жовтня 2020 року Верховний суд відмовився визнавати протиправним звільнення Валерія Чорнобука з посади судді.