РФ не дає ООН доступу на лівий берег Дніпра на Херсонщині

Новини
Затоплені окуповані Олешки на лівобережжі Дніпра, 14.06.2023. Фото: t.me/s/khersonoleshky

РФ, як і раніше, не дає Організації Об’єднаних Націй допомогти жителям лівого берега Дніпра Херсонської області, які постраждали від повені, викликаної підривом росіянами Каховської ГЕС.

Про це йдеться у заяві координаторки гуманітарної допомоги ООН в Україні Деніз Браун.

Як зазначається, ООН взаємодіє з урядами України та Росії щодо ефективного доставляння гуманітарної допомоги всім людям, які постраждали внаслідок руйнування Каховської греблі.

«Уряд Російської Федерації досі відхиляв наше прохання про доступ до районів, що є під його тимчасовим військовим контролем», – йдеться у заяві.

Як зазначається, ООН закликає російську владу діяти відповідно до своїх зобов’язань з міжнародного гуманітарного права.

«Не можна відмовляти у допомозі людям, які її потребують», – йдеться у заяві.

ООН має намір продовжувати «робити все можливе, щоб охопити всіх людей, зокрема постраждалих внаслідок нещодавньої руйнації греблі, які терміново потребують рятівної допомоги, де б вони не перебували».

Російські окупанти визнали лише 29 фактів загибелі мешканців лівобережної частини Херсонщини внаслідок повені через підрив військовими РФ Каховської ГЕС. Тим часом про загибель людей розповідають свідки трагедії. Крім того, за словами людей, зараз проїхати напряму до Голої Пристані Скадовського району вже неможливо – в районі села Кохани провалився асфальт.

Як повідомляв ЦЖР, станом на 18 червня 2023 року на півдні України внаслідок підриву російськими окупантами дамби Каховської ГЕС залишається підтопленим 41 населений пункт. За інформацією МВС України, станом на 17 червня відомо про 16 загиблих людей, 31 особа вважається зниклою безвісти.

Негадаємо, вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС. Вода затопила населенні пункти, розташовані нижче неї.

6 червня 2023 року о 2:54 ранку за Києвом норвезькі сейсмологи з організації «Norsar», яка досліджує сейсмічні рухи земної кори, зафіксували вибух в місці Каховської ГЕС.

СБУ перехопила розмову окупантів, яка підтверджує факт підриву Каховської ГЕС росіською диверсійною групою. Загарбники хотіли шантажувати Україну підривом дамби і влаштували техногенну катастрофу на півдні нашої держави, однак все пішло не за планом.

У розслідуванні видання The New York Times з посиланням на експертів йдеться, що найімовірнішою причиною руйнування Каховської ГЕС став підрив росіянами підводного проходу всередині дамби до машинної зали станції.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter