НАК «Нафтогаз України» подала до суду США клопотання для примусового стягнення з РФ $5 млрд компенсації за збитки та втрачене майно у Криму

Новини
СПБУ «Таврида» і ракетний катер ЧФ РФ «Ивановец» на Одеському родовищі Фото: dpsu.gov.ua

НАК «Нафтогаз України» і 5 компаній групи Нафтогаз подали клопотання до суду США про підтвердження рішення Арбітражного трибуналу при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі, яке зобов’язало РФ сплатити 5 млрд доларів (з відсотками) компенсації за збитки та втрачене майно в Криму, починаючи з 2014 року.

Про це повідомляє пресслужба «Нафтогазу».

«Таке клопотання стало можливим у зв’язку із тим, що арбітражні рішення можна виконувати через механізм примусового виконання. Відтак, відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року, «Нафтогаз» має право розпочати процес визнання та допуску до примусового виконання рішення на території тих держав, де знаходяться активи РФ», – пояснили в компанії.

«Оскільки Росія добровільно не сплатила «Нафтогазу» кошти, передбачені рішенням арбітражу, ми маємо намір використати всі доступні механізми для стягнення цих коштів. Зараз ми працюємо над цим у Сполучених Штатах та інших цільових юрисдикціях», – заявив очільник Групи «Нафтогаз» Олексій Чернишов.

Відповідно до законодавства США, підтвердження арбітражного рішення є обов’язковим, якщо суд не встановить, що існує одна з обмежених підстав для відмови або відстрочки визнання чи виконання арбітражного рішення, викладених у Нью-Йоркській конвенції, додали в «Нафтогазі».

При цьому відсотки, передбачені за несплату коштів відповідно до арбітражного рішення, продовжують нараховуватись до повної виплати компенсації за рішенням суду.

Арбітражний трибунал в Гаазі зобов’язав РФ виплатити НАК «Нафтогаз України» 5 мільярдів доларів $5 млрд компенсації за збитки та втрачене майно у Криму, починаючи з 2014 року.

Кабінет міністрів затвердив перелік із 16 об’єктів нафтогазовидобування на українському шельфі, які були незаконно захоплені росією. Ліцензії на користування надрами 15-ти з них належать Державному акціонерному товариству «Чорноморнафтогаз».

Нагадаємо:

  • Під час окупації  Криму РФ були захоплені і тепер використовуються значні активи ДАТ «Чорноморнафтогаз» на півострові та шельфі Чорного моря: 15 родовищ нафти і газу, 3 площі покладів вуглеводнів, Глібовське підземне газосховище, більш 1200 км магістральних газопроводів, 43 газорозподільні станції, 4 плавучі бурові установки, включаючи скандальні «вишки Бойка» – «Петро Годованець» і «Україна» («Незалежність»).
  • 20 вересня 2017 року НАК «Нафтогаз України» і її шість дочірніх компаній подали до суду, сформованого при Постійної палаті Третейського Суду в Гаазі, позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням Російською Федерацією активів в АР Крим.
  • 27 лютого 2019 року Постійна палата третейського суду в Гаазі визнала, що Росія винна у втраті НАК «Нафтогаз України» своїх активів у окупованому Криму.
  • Наприкінці червня 2019 року НАК «Нафтогаз України» та його дочірні підприємства подали до Трибуналу при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі позовну заяву щодо розміру компенсації збитків, завданих експропріацією активів групи Нафтогаз в окупованому Криму в сумі $5,2 млрд.
  • 21 лютого 2022 року Гаазький арбітраж розпочав слухання з питань розміру компенсації за позовом НАК «Нафтогаз України» до РФ за за втрачену можливість використовувати активи в Криму через російську окупацію.