Росія посилює захист Керченського мосту – розвідка Британії

Новини
Баржі, встановлені росіянами на підень від Керченського мосту для захисту від атак морcьких дронів. Фото: Planet Lbs Inc.

Британська розвідка вказує, що Керченський міст є дуже важливим для матеріально-технічного забезпечення російських військ на окупованих територіях півдня України, тому Росія посилює захист Керченської протоки і мосту за допомогою фізичного бар’єру, ППО та низки інших засобів, сподіваючись захистити його від нових ударів українських ударів.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

Як зазначається, Керченська протока є вузьким місцем для матеріально-технічного забезпечення російських військ на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей. Росія сильно залежить від Керченського мосту та поромів для перетину протоки.

«Росія використовує широкий спектр засобів пасивного захисту, як генератори диму і підводні бар’єри, поруч із активними засобами – як системи ППО, щоб підвищити стійкість цієї переправи і знизити ризики від майбутніх ударів. Такі масштабні заходи обумовлює важливість цього мосту і для логістики, і як символу російської окупації», – йдеться у повідомленні.

У британській розвідці звертають увагу, що станом на 29 серпня 2023 року супутникові знімки підтверджують, що Росія створила підводний бар’єр із затоплених суден і захисних бонів для блокування атак морських дронів на Керченський міст.

«У південній частині мосту – це кілька суден, розташованих на відстані 160 метрів один від одного. Вони розміщені там, де 17 липня 2023 року відбулася атака українських БПЛА «Морський малюк», — йдеться у звіті.

Британська розвідка нагадала, що у вересні 2022 року, російський флот протягом кількох днів короткочасно випробував радіолокаційні приманки на баржах, які, ймовірно, повинні стримувати ракети радіолокаційного наведення. Інші контрзаходи для захисту мосту включають використання генераторів диму TDA-3, встановлених на вантажівці, з навчаннями, проведеними 24 травня 2023 року. Ця димова завіса була активована для стримування вхідних повітряних загроз 12 серпня 2023 року.

22 серпня Головне управління розвідки Міноборони України повідомило, що росіяни затоплюють щонайменше шість поромів для створення захисної смуги перед Керченським мостом. Між затопленими поромами російські військові збираються встановити бонові загородження.

30 серпя Радіо Свобода опублікувало супутникові знімки сервісу Planet Labs, на яких видно, що на південь від Керченського мосту росіяни встановили на якорях баржі, які мають стати загородженням проти українських морських дронів.

Як повідомлялося, вночі 17 липня 2023 року сталася атака на Керченський міст за допомогою морських дронів, внаслідок якої обрушився один із прольотів автомобільної частини мосту. Голова СБУ Василь Малюк повідомив CNN, що для атаки на міст був використаний надводний безпілотник, який отримав назву «Морський малюк» (Sea Baby).

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter