Повідомлено про підозру у воєнному злочині «слідчому» ФСБ Власову та «судді» Крапко, які фальсифікували справу Джелялова

Новини
«Слідчий» ФСБ Віталій Власов

Прокуратура АРК та Севастополя повідомила про підозру у скоєнні воєнного злочину «слідчому» ФСБ Віталію Власову та «судді Київського райсуду» Сімферополя Віктору Крапко, які фальсифікували та незаконно переслідували першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова в окупованому Криму. Їх персональні данні рік тому першим оприлюднив Центр журналістських розслідувань.

Дії підозрюваних кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни за ст. 438 КК України, повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

«Достовірно знаючи про наявність міжнародного збройного конфлікту на території півострова Крим (його окупацію), нехтуючи положеннями Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, підозрювані брали безпосередню участь в реалізації політики держави окупанта, що спрямована на зміну демографічного складу населення окупованого Криму та витіснення українських громадян з його території, шляхом незаконного кримінального переслідування окремих груп населення», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у відомстві, виконуючи вказівки кураторів з РФ, «слідчий», у вересні минулого року незаконно порушив кримінальну справу відносно першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова та ініціював перед окупаційним «судом» питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

У свою чергу, «суддя» незаконно створеного «Київського районного суду» м. Сімферополя ігноруючи те, що правосуддя на півострові повинно здійснюватися відповідно до законодавства України, незаконно здійснював розгляд клопотань про обрання та продовження запобіжного заходу Джелялову.

Таким чином, підозрювані порушили закони та звичаї війни (ч.1 ст. 438 КК України), зокрема, норми міжнародного гуманітарного права, передбачені Конвенцією про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

Досудове розслідування здійснюється слідчим управлінням ГУ СБУ в АР Крим.

Прокуратура не називає імен підозрюваних. За інформацією Центру журналістських розслідувань, йдеться про слідчого ФСБ, громадянина РФ Віталія Власова, який переїхав до Криму після його окупації з Амурської області РФ, а також про мешканця Сімферополя, колаборанта Віктора Крапко, якого президент РФ Володимир Путін указом №171 від 15 квітня 2019 року призначив «суддею» незаконно створеного «Киевского районного суда Симферополя». Їх персональні данні першим встановив та оприлюднив ЦЖР у матеріалі «Хто запроторив за ґрати Нарімана Джелялова та братів Ахтемових».

Нагадаємо:

  • 3 вересня в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. 4 вересня співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • 6 вересня 2021 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Нарімана Джелялова. Також «Київський райсуд» обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до  для двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемових, підозрюваних в скоєнні «диверсії» (ч. 1 ст. 281 КК РФ).
  • 23 вересня слідство ФСБ пред’явило Джелялову нове обвинувачення. Тепер він обвинувачується в скоєнні диверсії в складі організованої групи з п. «А» ч. 2 ст. 281 КК РФ (покарання – від 12 до 20 років позбавлення волі). І по ч. 4 ст. 222.1 КК РФ – незаконне придбання, передача, зберігання, перевезення, пересилання чи носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв в складі організованої групи (покарання – від 10 до 15 років позбавлення волі). У листопаді 2021 року Джелялова також обвинуватили в контрабанді вибухового пристрою за ч.3 ст.226.1 КК РФ (незаконний перетин через митний кордон Митного союзу в рамках ЄврАзЕС вибухового пристрою, вчиненого організованою групою).