Квартиру Олени Зеленської у Великій Ялті окупанти продали з аукціону за 44 млн рублів

Новини
Житловий комплекс «Імператор» у Лівадії, пентхауз у якому належить Олені Зеленській. Фото: ТАСС

Квартиру дружини президента України, яку окупаційна влада Криму «націоналізувала» в травні цього року, 30 жовтня продали з аукціону. Пентхауз загальною площею 119,5 квадратних метрів у елітному житловому комплексі «Імператор» у селищі Лівадія на південному березі Криму поряд з відомим Лівадійським палацом купила мешканка Москви за 44,356 млн рублів (майже 480 тис. долл за сьогоднішнім курсом).

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Стартовою ціною квартири в Лівадії загальною площею 119,5 квадратних метрів окупанти призначили 24,6 млн рублів. Кроком аукціону – 1,2 млн. Згідно протоколу торгів, розміщеному на сайті електронного майданчика «ГИС торги», учасників було всього двоє: Ольга Липовецька та Юлія Кальницька. Обидві – мешканки Москви. Переможицею торгів визнана Ольга Липовецька, яка запропонувала за нерухомість 44 млн 356 тисяч рублів.

Протокол аукциона

 

За інформацією з відкритих джерел, Липовецька Ольга Миколаївна (ИНН 500100235916) зареєстрована як індивідуальний підприємець і є засновником та керівником чотирьох ТОВ у Москві. У двох з них – «Агата плюс» та «Альянс плюс» – основним видом діяльності є діяльність агентств нерухомості за винагороду або на договірних засадах. ТОВ «КМ» займається орендою та управлінням власної та орендованої нежитлової нерухомості. Фірма «Ритм-люкс» веде оптову торгівлю санітарно-технічним обладнанням, будівельними та лісоматеріалами. Всі фірми зареєстровані за однією адресою: на вулиці Татарській в Москві. 

ТОВ «Агата плюс» з уставним капіталом 1 млн рублів у 2020 р. заробило понад 15 млн, у 2021 – 10 млн.

«Альянс плюс» має уставний капітал 10 тис рублів. У 2021 р. показував збитки у півмільйона рублів, у 2022 – у 350 тис.

У ТОВ «КМ» з уставним капіталом 42 200 рублів у Липовецької 5%. Даних про фінансові показники у відкритих джерелах немає.

Фірма «Ритм-люкс» з уставним капіталом 330 тис. рублів в 2021 р. показала нульовий прибуток проти 2,7 млн заробітку в 2020-му.

Нагадаємо:

  • 1 травня 2019 року агентство Reuters плвідомило, що дружина новообраного президента України Володимира Зеленського Олена у 2013 році купила на Південному березі Криму розкішний пентхаус в елітному житловому комплексі «Імператор» поруч з Лівадійський палацом в селищі Лівадія менш ніж за половину ринкової ціни в українського бізнесмена, екс-нардепа Олександра Буряка.
  • Пресслужба президента України заявила, що Олена Зеленська придбала нерухомість в Криму в квітні 2013 року, до незаконної окупації півострова Росією, в повній відповідності з чинним законодавством України за ринковою ціною. Після окупації квартирою не користувалися.
  • 24 травня 2023 року так званий «Госсовєт Республіки Крим» «націоналізував» низку майна українських громадян та компаній. Зокрема, кримська «влада» відібрала будівлю Меджлісу кримськотатарського народу у Сімферополі та квартиру дружини президента України Олени Зеленської у Лівадії на південному березі Криму.