Війна Росії проти України: хроніка 12 січня 2024 року

Війна
Фото: facebook.com/JointForcesCommandAFU

Сьогодні 688-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:14 Прем’єр Великої Британії Ріші Сунак 12 січня під час візиту до Києва оголосив про великий пакет військової допомоги для України на 2,5 млрд фунтів стерлінгів, а також підписав із президентом Володимиром Зеленським двосторонню угоду про гарантії безпеки, яка діятиме до вступу України в НАТО.

18:17 Під час так званої «евакуації» з правобережжя Херсонщини росіяни розселили тих, хто погодився втекти разом з ними, на літніх базах відпочинку, приміщення яких не пристосовані для проживання за низьких температур. «Евакуйовані» змушені опалювати помешкання електроприладами, що призводить до перевантаження всієї енергетичної системи окупованої частини Херсонщини.

17:14 Українці, які досягли пенсійного віку, можуть оформити пенсію дистанційно. Також це можуть зробити й ті громадяни України, які виїхали за кордон.

15:31 Підрозділи Збройних сил України, які діють на лівобережжі Херсонщини, успішно використовують FPV-дрони для нанесення ударів по російських військах, які не можуть їм протистояти через відсутність засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ).

13:32 СБУ затримала при спробі втечі за кордон ексчиновницю з Херсона, яка віддала окупантам автопарк «швидких» для депортації українських дітей до РФ.

11:57 Станом на січень 2024 року окупанти незаконно ув’язнили у Криму 204 особи, 123 з них – кримські татари.

10:44 П’яні російські військові 48-річний Іґорь Турко і 38-річний Дєніс Чєрнов 9 травня 2023 року вдерлися до помешкання 64-річного мешканця села Нова Збур’ївка на Херсонщині, жорстоко його побили і розстріляли. За скоєний злочин 11 січня головне управління Національної поліції в Херсонській області заочно повідомило їм про підозру в жорстокому поводженні з цивільним населенням, поєднаному з умисним вбивством.

09:16 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 12.01.24 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 368460 (+840) осіб,
танків ‒ 6060 (+10) од,
бойових броньованих машин ‒ 11254 (+16) од,
артилерійських систем – 8710 (+11) од,
РСЗВ – 957 (+0) од,
засоби ППО ‒ 642 (+1) од,
літаків – 329 (+0) од,
гелікоптерів – 324 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 6836 (+1),
крилаті ракети ‒ 1806 (+0),
кораблі /катери ‒ 23 (+0) од,
підводні човни – 1 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 11612 (+16) од,
спеціальна техніка ‒ 1339 (+2)

09:07 Сполучені Штати Америки запровадили нові санкційні обмеження проти Росії. Під санкції, зокрема, потрапили об’єкти військово-промислового комплексу та активи російського міністерства оборони, зокрема – перевізник кортежів Владіміра Путіна.

08:26 Російські окупанти за минулу добу, 11 січня, 73 рази били по Херсонщині з мінометів, артилерії, РСЗВ, танків та БпЛА, внаслідок чого одна людина загинула та ще троє отримали поранення.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Протягом минулої доби відбулося 64 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 3 авіаційних удари та здійснив 16 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки, професійний ліцей та інша цивільна інфраструктура.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 130 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ «Північ» на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ «Хортиця» на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 2 атаки ворога біля Синьківки Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими оборонцями відбито 6 атак окупантів в районах Макіївки Луганської області та східніше Тернів Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили атаку противника поблизу Кліщіївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ «Таврія» на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 10 ворожих атак неподалік Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та ще 17 атак біля Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку українські воїни продовжують стримувати окупантів в районах Георгіївки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 13 атак.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 3 атаки противника західніше Вербового Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ «Одеса» на Херсонському напрямку українські захисники надалі продовжують заходи із розширення плацдарму. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Протягом минулої доби противник здійснив 3 безуспішні штурмові дії на позиції сил оборони.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 2 районах зосередження особового складу противника. Підрозділи ракетних військ уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, пункт управління та склад боєприпасів противника.