Партії масово скуповують рекламу за держкошти, виділені на їх фінансування – КВУ

Корупція

Парламентські партії в Україні масово скуповують рекламу за державні кошти, виділені на їх фінансування. За даним показником лідирують Радикальна партія Олега Ляшка, «Самопоміч» та «Опозиційний блок».

Про це свідчить аналіз фінансових звітів парламентських політичних партій за II квартал 2017 року, проведений Комітетом виборців України, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За квітень-червень «Радикали» витратили на статутну діяльність 13 млн. грн., з яких 12,8 млн. грн. склали кошти держбюджету. 45% всіх коштів було витрачено на рекламу на телебаченні: найбільше, 3,2 млн, було передано ТОВ «Інформаційне агенство «112-Україна» та 1,9 млн грн – ТОВ «Новини 24». На заробітну плату РПЛ витратила 2,4 млн. грн., на оренду приміщень – 0,3 млн. грн.

«Самопоміч» витратила за 3 місяці 19,8 млн. грн.., із яких 98% склали кошти державного бюджету. 26% всієї суми «Самопоміч» витратила на видавничу діяльність, а саме на друк та розповсюдження партійної газети. Більше 1 млн. грн. пішло на рекламу по ТБ та радіо. 23% коштів було витрачено на матеріальні витрати та оплату послуг, 19% – на заробітну плату, 8% – на оренду приміщень.

«Опозиційний блок» вперше відзвітувався про витрачання коштів з державного бюджету. За квітень-червень партія витратила найменше з усіх політичних сил – 3 млн. грн, з яких 1,3 млн. грн.. – кошти держбюджету. Третину всіх коштів Опоблок спрямував на політичну рекламу. Зокрема, 1 млн. грн. було витрачено на розміщення зовнішньої політичної реклами, 1,5 млн. грн. – на оренду приміщень. Рекламні матеріали були оплачені за власні кошти партії.

Фото: cvu.org.ua

«Блок Петра Порошенка «Солідарність» упродовж ІІ кварталу витрачав виключно кошти із держбюджету. Всього було витрачено 22,1 млн. грн., що є найбільшим показником з усіх партій. 62% коштів було спрямовано на утримання місцевих організацій партії, 9% – на заробітну плату, 7% – на матеріальні витрати та оплату послуг.

«Батьківщина» витратила на свою діяльність 4,3 млн. грн., з них 4 млн. грн. – кошти держбюджету. 32% коштів «Батьківщина» спрямувала на оренду приміщень, 28% – на матеріальні витрати та оплату послуг, 14% – на заробітну плату.

«Народний фронт» витратив за три місяці 21,3 млн. грн., із яких 18,7 млн. грн. склали кошти із держбюджету. Всі витрати пішли на заробітну плату – 36%, оренду приміщень – 37% та оплату податків і зборів – 24%. У центральному апараті партії працює 27 осіб, в місцевих організаціях – 616. При цьому жодна місцева організація партії не має статусу юридичної особи, що свідчить про централізований характер управління.

У ІІ кварталі 2017 року «Народний фронт» отримав з державного бюджету України 28,4 млн. грн., БПП «Солідарність» – 28 млн. грн., «Самопоміч» – 25,1 млн. грн., Опоблок – 12,1 млн. грн., Радикальна партія – 9,5 млн. грн., «Батьківщина» – 7,2 млн грн.

Нагадаємо, 8 жовтня 2015 року Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає державне фінансування партій, що подолали 5% бар’єр на парламентських виборах. З держбюджету фінансуються статутна діяльність партій, не пов’язана з їхньою участю у виборах, а також відшкодовуються витрати партій, пов’язані з фінансуванням їх передвиборної агітації під час парламентських виборів.

Загальний розмір внеску на підтримку партії від громадянина України за рік не може перевищувати 400 мінімальних зарплат. Максимальна сума внеску юрособи – 800 мінімальних зарплат. У документі також прописаний порядок фінансової звітності політичної партії.