У «ДНР» виставили на продаж перший віджатий у вимушених переселенців будинок

Донбас
Фото: РИА Новости / Наталья Селиверстова

Окупанти в так званій «ДНР» виставили на продаж перший конфіскований у вимушених переселенців будинок. Господарі покинули його після російської окупації Донбасу.

Про це пишуть сепаратистські ЗМІ, передає сайт «ОстроВ».

Йдеться про житловий будинок під містом Ясинувата. Торговці краденим призначили за будинок, віджатий у власників, які змушені покинути його через російську окупацію, стартову ціну в 1,7 мільйона рублів. Торги призначені на 19 липня.

«Домоволодіння знаходиться в селі Василівка Ясинуватського району і складається з житлового будинку з надвірними будівлями загальною площею 294,80 кв. м, земельної ділянки площею 0,2500 га та земельної ділянки 0,05 га. Рік побудови – 2008-й. Стіни житлового будинку, мансарди, прибудови, сараю – цегла, стіни підвалу під житловим будинком, гаража, лазні, вигрібної ями – шлакоблоки», – розписують переваги чужого будинку, що продається, організатори «аукціону».

Сепаратистські ЗМІ нагадують, що «процеси використання житлового фонду, залишеного донеччанами, які виїхали» запущені особисто ватажком «ДНР» Денисом Пушиліним.

Як повідомлялось, так званий «глава ДНР» Денис Пушилін підтвердив, що «влада» ОРДО має намір використовувати у своїх цілях житло, залишене жителями, які виїхали з непідконтрольної Україні частини Донеччини. Однак зазначив, що забирати його будуть нібито тільки в певних випадках.

Нагадаємо:

  • Переселенцям з окупованого Донбасу необхідно здійснювати постійний моніторинг власності (житло, транспортні засоби, бізнес-нерухомість та ін.), яка залишилася на непідконтрольній території. При певних обставинах окупаційні адміністрації в «Л-ДНР» її можуть визнати безхазяйною і вилучити.
  • У лютому 2021 року в «ДНР» була створена так звана «міжвідомча комісія з питань управління безхазяйними нерухомими речами». «Комісія» розглядала заяви різних «органів ДНР», які виявили нерухомість, яка «має ознаки безгосподарності». Тепер повноваження щодо виявлення, обліку та прийняття в «муніципальну власність» визнаного «безхазяйним» майна передані «адміністраціям» в містах і районах.
  • З травня 2021 року на території так званої «ДНР» введений новий порядок виявлення, обліку та прийняття в «муніципальну власність» безхазяйної нерухомості та відумерлого (виморочного) майна: будинків, квартир, земельних ділянок.
  • Правозахисники дали поради, що потрібно робити громадянам, які виїхали з непідконтрольної території Донецької області, залишивши там свою нерухомість, яку «влада» так званої «ДНР» тепер визнає «безхазяйною», опечатує і має намір забрати у власність «республіки».