«Кримський титан» Фірташа створює екологічну загрозу для Херсонщини – МінТОТ

Крим
Завод «Крымский Титан» Фото: infoindustria.com.ua

Завод «Кримський титан», який знаходиться в окупованому Армянську, несе екологічну загрозу для Херсонщини.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України, передає Центр журналістських розслідувань.

«Під час моніторингу інформації про можливі загрози внаслідок анексії Криму був виявлений факт нанесення шкоди екології в прикордонних районах Херсонської області в результаті функціонування заводу «Кримський титан», – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що підприємство знаходиться на частині перешийка, що з’єднує Крим і материкову частину України, і в ході його діяльності утворюються відходи: фосфогіпс, піритні недогарки, гидролизная кислота, промивна кислота та інші. Вони зберігаються на фосфогіпсохраніліще і кіслотонакопітеле території Чаплинського району Херсонської області.

За інформацією відомства, взаємодія речовин, що скидаються в кіслотонакопітель, зумовлює появу нових з’єднань, які є ще більш небезпечними для навколишнього середовища і людини.

Крім того, речовини з кіслотонакопітеля проникають в Ісходненскій водозабір, який є єдиним джерелом, звідки питна вода постачається в Армянськ. Також існує небезпека проникнення в інші підземні водні пласти, з яких споживається питна вода населених пунктів Херсонської області.

Як повідомлялося, незабаром після анексії Криму РФ Дмитро Фірташ заявив, що зареєструє «Кримський титан» в Росії. В кінці квітня 2014 року юридичну адресу кримського підприємства було перереєстровано на Київ, зі створенням його філії в Криму. 17 червня 2014 року в Москві було зареєстровано ТОВ «Титанові інвестиції», яке орендує завод «Кримський титан» з працевлаштуванням його робітників. Засновником компанії виступає ТОВ ЛЕТАН ІНВЕСТМЕНТС ЛІМІТЕД, зареєстрована на Кіпрі, на яку оформлена головна холдингова компанія Фірташа – австрійська Group DF International.

17 жовтня 2016 року президент України підписав указ про продовження і розширення санкцій щодо посібників анексії Криму. У список санкцій було включено зареєстроване в Москві ТОВ «Титанові інвестиції» Дмитра Фірташа.

Про те, як працюють санкції читайте в проекті Центру журналістських розслідувань “Бізнес на два фронти і в обхід санкцій”: Як працюють санкції: «Кримський Титан».