З’ясувалося, як всупереч санкціям ЄС в Криму опинилися насоси Siemens і Grundfos – Scanner Project

Крим
Фото: скріншот YouTube Вести Крым

Журналісти-розслідувачі з’ясували, яким чином на нових станціях водопостачання Сімферополя з’явилося обладнання німецької компанії Siemens і датської Grundfos, незважаючи на введені в 2014 році санкції Євросоюзу, які забороняють поставки обладнання до незаконно окупованого Росією Криму.

Про те, що на новій станції встановлені насосні системи європейських компаній стало відомо після церемонії показового запуску нового Бештерек-Зуйського водоводу 18 березня 2021 року, в сьому річницю окупації півострова, повідомляє антикорупційний проект Scanner Project.

У сюжеті телеканалу «Россия 1» про запуск станції видно, що на ній встановлені насосні системи німецької Siemens і датської Grundfos. У 2019 ці компанії уклали партнерство «для вирішення глобальних водних проблем».

Фото: скріншот YouTube Вести Крым

Як відзначають розслідувачі, офіційно проектно-пошукові та будівельно-монтажні роботи об’єкта «Бештерек-Зуйський водозабір» вела московська компанія ТОВ «Современные системы реновации». Два держконтракти на загальну суму 1,5 млрд рублів були укладені в лютому 2021 року, але фактично роботи почалися раніше – в жовтні 2020 року.

«Современные системы реновации» з червня 2020 року на 70% належать Михайлу Буренко – керівнику журналу «Полимерные трубы». Засновник видання – група компаній «Полипластик». Ще 30% компанії володіє Лев Горіловській, президент цієї групи компаній. Останній особисто брав участь у запуску водоводу. Л.Горіловській – син Мирона Горіловського, гендиректора і одного з засновників ГК «Полипластик», яка володіє 13 заводами з виробництва пластикових труб в Росії, трьома в Білорусі і одним в Казахстані.

Однак для виконання держконтракту на будівництво об’єкта в Криму група компаній використовувала окрему юрособу. Причина проста: власність «Полипластиком» оформлено через кіпрські компанії Radius Systems Holdings Ltd і APG Polyplastic Group Ltd і потрапляння ГК під європейські санкції може серйозно зашкодити бізнесу, вказує Scanner Project.

«Полипластик» виробляє полімерні труби, але для монтажу систем компанія активно закуповує фітинги та насосне обладнання, в тому числі в Європі. За даними митних декларацій, серед постачальників групи компаній є іспанська Belgicast Internacional, S.L, нідерландська Sabic Europe B.V., австрійська Borealis AB, німецька Simona AG, а також швейцарська GF Piping Systems. Крім того, у «Полипластика» є власні виробництва за межами Росії, в тому числі в Китаї, Великобританії та Латвії, торгові представництва в інших країнах, в тому числі в Україні. Європейські компанії власники «Полипластика» контролюють через британську Radius Group Holdings Ltd.

Співвласники і керівники Мирон Горіловській і Валентин Буяновський, за даними британського комерційного реєстру, є резидентами Великобританії.

У 2016 році в інтерв’ю профільному виданню Мирон Горіловській говорив про кримський об’єкт так: «Ніяких великих проектів не планується, за винятком, можливо, системи водопостачання в Криму. Невідомо, чи буде держава фінансувати раніше озвучені програми».

У сюжеті показані не тільки насоси європейських компаній, а й пластикові ємності, вироблені на одному із заводів ГК «Полипластик».

Фото: скріншот YouTube Вести Крым

Як повідомлялось, журналісти Радіо Свобода з’ясували, що Росія, в обхід західних санкцій, без жодних перепон постачає до окупованого Криму американську та європейську медтехніку. Мова про томографи від General Electric та Siemens.

Хочете знати більше про кримські санкції, запроваджені США, ЄС та Україною у зв’язку зі збройною агресією Росії проти України та їх вплив на сектори економіки окупованого РФ Криму? Знайомтеся з матеріалами нового розділу «Спецпроекти» на сайті Центру журналістських розслідувань: «Як працюють кримські санкції».

Нагадаємо:

  • Санкції щодо РФ через окупацію і спробу анексії Криму з боку США і ЄС були введені в грудні 2014 року.
  • 21 липня 2017 року Siemens підтвердив незаконне переміщення чотирьох своїх газових турбін, призначених для проекту в Тамані, на територію окупованого Криму і заявив про призупинку поставок генеруючого обладнання за діючими контрактами з держкомпаніями РФ. Концерн заявив про вихід зі складу ЗАТ «Интеравтоматика», яка задіяна в установці турбін на ТЕС в Криму. 28 липня «Технопромекспорт» визнав, що поставив у окупований Крим газові турбіни Siemens після їхньої «модернізації».
  • 1 жовтня 2018 року в Криму були запущені в експлуатацію перші блоки Таврійської і Балаклавської ТЕС, на яких встановлені турбіни німецької компанії Siemens.
  • Легкові авто потрапляють до окупованого Криму через дилерські мережі Краснодарського краю, підсанкційна техніка – через вільну від санкцій лізингову схему, а західні бренди одягу, гаджетів та інших товарів – через схему франчайзингу. Про це йдеться у дослідженні «Схеми обходу кримських санкцій» спецпроекту «Як працюють «кримські санкції» Центру журналістських розслідувань в партнерстві з Центром прав людини ZMINA.