Нав’язування громадянства РФ жителям Криму є дискримінацією за національною ознакою та порушує права людини – Комітет ООН

Крим
паспортов
Фото: Reuters

Комітет ООН з прав людини визнав, що нав’язування російського громадянства мешканцям тимчасово окупованого Криму є дискримінацією за національною ознакою та порушує права людини. Незаконне переміщення громадян України з Кримського півострова на територію Росії для відбування покарання теж є порушенням прав людини.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у Telegram.

«Нав’язування російського громадянства жителям тимчасово окупованого Криму є дискримінацією за національною ознакою та порушує права людини. Це визнав Комітет ООН з прав людини. Також Комітет встановив, що РФ незаконно переміщує громадян України з Кримського півострова на свою територію для відбування покарання, що теж є порушенням прав людини», – написав Лубінець.

Він зазначив, що Комітет ООН розглянув індивідуальні скарги від трьох українських громадян.

«Один з них був затриманий ще до окупації півострова і потім засуджений за російським законодавством. Інші двоє були засуджені до окупації Криму, згодом їм змінили вироки на підставі російського Кримінального кодексу. Усім трьом навʼязали російське громадянство і відправили відбувати покарання на території РФ», – розповів омбудсмен.

За його словами, Комітет ООН визнав, що РФ дійсно порушила права людини відповідно до Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, учасницею якого вона є. Зокрема:

– затримання РФ українських громадян є свавільним, оскільки вони були засуджені за дії, вчинені до того, як РФ поширила своє кримінальне законодавство на Крим.

– переведення громадян України до РФ для відбування там покарання було незаконним;

– примусове надання російського громадянства також порушило права українських громадян і є дискримінацією за національною ознакою.

Комітет вважає, що громадянство особи є важливим компонентом її ідентичності і що захист від свавільного або незаконного втручання в особисте життя включає захист від примусового нав’язування іноземного громадянства.

«Висновок Комітету ООН з прав людини можна назвати без перебільшення історичним. Адже формується серйозне підґрунтя для подальших рішень Європейського суду з прав людини в подібних кримських справах. Цей висновок є прецедентом на міжнародній арені та створює підстави для подальшої відповідальності РФ за всі порушення», – вказав Лубінець.

Нагадаємо:

  • У вересні 2015 року заступник керівника Федеральної міграційної служби РФ Анатолій Фоменко повідомив, що після окупації Криму жителям півострова було видано понад 2 мільйони російських паспортів.
  • Прокурор АРК і Севастополя Ігор Поночовний заявив, що паспорти РФ, які російська окупаційна «влада» примусила отримувати кримчан, потрібно сприймати лише як засіб для забезпечення необхідних умов проживання у Криму на період окупації. Ніякого покарання за наявність цього паспорта, виданого в Криму громадянинові України, немає.