МЗС Туреччини вважає несправедливим вирок Чийгозу і сподівається на його звільнення

Влада
Министерство иностранных дел Турецкой Республики Фото: aa.com.tr

МЗС Туреччини назвало несправедливим вирок, винесений в окупованому Криму заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгоз, і сподівається на його звільнення.

Про це у вівторок, 12 вересня, повідомив спікер турецького МЗС Хусейн Мюфтюоглу, заяву якого опубліковано на сайті відомства, передає Центр журналістських розслідувань.

«Після майже трьох років арешту заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, так званий суд де-факто адміністрації Криму 11 вересня засудив його до 8 років тюремного ув’язнення. Цей вирок є ще одним несправедливим рішенням щодо кримських татар, які мирним шляхом висловлюють своє занепокоєння ситуацією в Криму. Ще раз підкреслюючи значення, яке ми приділяємо дотриманню прав та інтересів нашого братнього кримськотатарського народу, ми сподіваємося, що рішення по Ахтему Чийгоз буде переглянуто і він буде звільнений», – заявив представник МЗС Туреччини.

Як повідомлялось, 11 вересня в окупованому Криму так званий «Верховний суд Республіки Крим» засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Його звинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року, напередодні окупації Криму РФ. 

Адвокат Микола Полозов заявив, що захист оскаржить вирок, винесений так званим «Верховним судом Криму» заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгоз, і разом з урядом України буде боротися за його звільнення.

Президент України Петро Порошенко заявив, що винесений в окупованому Криму вирок заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгоз стане черговим вироком Росії, яку ООН визнала окупантом. У МЗС назвали вирок «фарсом» і новим злочином окупантів.

Правозахисники заявляють, що винесений «Верховним судом Криму» вирок заступнику голови Меджлісу, громадянину України Ахтему Чийгоз грубо порушує Європейську конвенцію з прав людини і є закономірним продовженням репресивної політики, якої дотримувалася окупаційна влада в «справі 26 лютого».

Євросоюз закликав РФ негайно звільнити заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза і всіх незаконно затриманих в окупованому Криму і в Росії громадян України.

Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер зявила, що РФ в порушення міжнародного права засудила в Криму заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза за російським законодавством за події, які відбувалися до окупації півострова.