Арбітраж в Гаазі у травні почне слухання про компенсацію за втрачені Нафтогазом кримські активи

Влада
СПБУ «Україна» («Незалежність»), на дальньому плані СПБУ «Петро Годованець» ДАТ «Чорноморнафтогаз» на Одеському родовищі, 2013 рік

Гаазький трибунал у травні почне усні слухання з питань розміру компенсації за позовом НАК «Нафтогаз України» до РФ за втрачені активі компанії під час російської окупації Криму. Остаточне рішення очікується до середини 2021 року.

Про це повідомляє пресслужба «Нафтогазу України» у Facebook.

«Усні слухання з питань розміру компенсації відбудуться в травні 2020 року у Гаазі. Остаточне рішення щодо суми компенсації очікується до середини 2021 року» – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо:

  • Під час окупації  Криму РФ були захоплені і тепер використовуються значні активи ДАТ «Чорноморнафтогаз» на півострові та шельфі Чорного моря: 15 родовищ нафти і газу, 3 площі покладів вуглеводнів, Глібовське підземне газосховище, більш 1200 км магістральних газопроводів, 43 газорозподільні станції, 4 плавучі бурові установки, включаючи скандальні «вишки Бойка» – «Петро Годованець» і «Україна» («Незалежність»).
  • 20 вересня 2017 року НАК «Нафтогаз України» і її шість дочірніх компаній подали до суду, сформованого при Постійної палаті Третейського Суду в Гаазі, позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням Російською Федерацією активів в АР Крим.
  • 27 лютого 2019 року Постійна палата третейського суду в Гаазі визнала, що Росія винна у втраті НАК «Нафтогаз України» своїх активів у окупованому Криму.
  • Наприкінці червня 2019 року НАК «Нафтогаз України» та його дочірні підприємства подали до Трибуналу при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі позовну заяву щодо розміру компенсації збитків, завданих експропріацією активів групи Нафтогаз в окупованому Криму в сумі $5,2 млрд.
  • В січні 2020 року виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко повідомив, що компанія подає оновлені позови проти Росії до Третейського суду Гааги, вимагаючи зобов’язати РФ виплатити групі понад $7 млрд компенсації за втрату можливості використовувати своє майно в Криму. 10 лютого 2020 року Юрій Вітренко повідомив, що Нафтогаз завершує підготовку до чергового подання документів у рамках арбітражного процесу проти РФ щодо втрачених активів в окупованому Криму. Загальна сума компенсації, включно з відсотками, оцінюється у $8 млрд.