«Православний бізнесмен» з Каховки Ігор Бжезицький, про якого писав ЦЖР, отримав підозру СБУ

Влада
Ігор Бжезицький, колаборант. 9 травня 2023 р. Фото: Facebook

Відомий на Херсонщині бізнесмен, співзасновник і голова правління ПрАТ «Каховський експериментальний механічний завод», керівник єпархіального відділу з питань сім’ї Новокаховської єпархії УПЦ МП Ігор Бжезицький 22 березня отримав від СБУ підозру в колабораційній діяльності. Йому світить до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на текст підозри.

50-річний Бжезицький Ігор Володимирович, уродженець села Великий Мидськ Рівненської області, мешканець Каховки на Херсонщині, підозрюється в колабораційній діяльності за ч.5 ст.111-1 КК України.

Бжезицькому світить від 5 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про злочини Ігоря Бжезицького неодноразово писав ЦЖР. 5 липня 2022 року саме він керував захопленням і розграбуванням міського центру соціальних служб Каховської міськради та інших установ і організацій, розташованих у комунальній будівлі на вулиці Фаїни Гаєнко, 6.

«Бжезицький з якоюсь бандою відморозків просто розграбували і повністю знищили майно міського центру соціальних служб. Винесли всі комп’ютери та стільці, тероризували людей. Зникли особисті речі працівників. Відновити роботу цього центру тепер буде непросто», – розповідав про це співробітник Каховської міської ради.

Ігор Бжезицький тоді публічно зізнався у скоєнні цього злочину.

Наприкінці 2022 року його призначили в. о. начальника окупаційного відділу освіти Каховки – після того як загарбники вигнали з цієї посади колаборантку Ірину Махньову.

15 червня 2023 року Ігоря Бжезицького представили заступником голови окупаційної адміністрації Каховки. На цій «посаді» він досі служить ворогу.

У 2010-2015 роках Ігор Бжезицький був депутатом Херсонської облради від Партії регіонів, він є засновником місцевої благодійної організації «Лепта» і керівником каховської парафії на честь святого рівноапостольного князя Володимира Новокаховської єпархії УПЦ МП, співзасновником та головою правління ПрАТ «Каховський експериментальний механічний завод» – одного з найстаріших підприємств міста.

У самій Каховці Ігор Бжезицький давно має славу «православного радикала». Він ніколи не приховував своїх проросійських настроїв і постійно їх пропагував. Також він заявляв, що вважає патріарха Московського, предстоятеля Російської православної церкви Кіріла (Владіміра Ґундяєва) своїм головним православним пастирем.

На бік окупантів перейшла дружина бізнесмена Бжезицька Світлана Сергіївна, 31 липня 1974 року народження, керівниця Каховського міського благодійного фонду «Лепта». Докази цього на своїй сторінці в телеграмі постійно публікує окупаційна «адміністрація» міста. Відомо, що вона постійно надає допомогу представникам армії загарбників.

Світлана Бжезицька, колаборантка. Фото з соцмереж

Працює на ворога і син подружжя Бжезицьких Дмитро.

Як повідомляв ЦЖР, чотири співробітниці управління праці та соціального захисту населення Каховської міської ради на Херсонщині перейшли на бік російських окупантів: Тетяна АтлесноваВікторія КлименкоОлена Сич і Олена Шамрій. Допомагають прислужувати загарбникам й інші місцеві жителі, які погодились працювати в «управлении труда» окупаційної адміністрації міста.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter