Схиляли до співпраці колег, катували, грабували домівки – колаборанти з поліції Бердянська отримали вироки

Влада
Поліцейський-зрадник біля залізничного вокзалу окупованого Бердянська. Весна 2022 року. Фото з соцмережі

З початку 2024 року Жовтневий районний суд міста Запоріжжя заочно оголосив декілька вироків екс-поліцейським з тимчасово окупованого Бердянська, серед яких вже колишній начальник «народої міліції» міста, голова так званого «ГИБДД» та оперуповноважений.

15 січня цього року заочно був засуджений на 15 років позбавлення волі з конфіскацією  майна Олег Саприкін – перший окупаційний начальник «народної міліції» Бердянська.

У квітні 2022 року  Саприкін погодився на пропозицію російських силовиків та одразу почав проводити примусові «співбесіди» з діючими працівниками Бердянського РВП ГУНП в Запорізькій області.

Олег Саприкін, колаборант. Фото: соцмережі

У пропагандистському сюжеті каналу «НТВ» Саприкін рапортував про роззброєння населення окупованого Бердянська, а саме про вилучення 509 одиниць вогнепальної зброї, зокрема 369 одиниць нарізної зброї, 168 пістолетів та 45 автоматів.

Зрадник Олег Саприкін з охороною та пропагандистами RT на Азовському проспекті в Бердянську. Квітень 2022 р. Фото: соцмережі

6 свідків, які відмовилися співпрацювати з окупаційною владою та виїхали до Запоріжжя розповіли, що Олег Саприкін, схиляючи до переходу на бік ворога, погрожував розправою та застосуванням насильства щодо них та членів їх родин. 

У матеріалах справи вказується, що такі «співбесіди» Саприкін проводив з 6 квітня 2022 року за адресою вулиця Лютеранська, 26. Ця будівля знаходиться у двох кварталах від захопленого відділу поліції.

Приміщення на вул. Лютеранська, 26 (ліворуч), та міський відділ поліції Бердянська по вул. Грецькій, 3. Колаж: investigator.org.ua

Вочевидь, мова про приміщення на першому поверсі багатоквартирного будинку, в якому до окупації працював міжрайонний відділ Департаменту захисту економіки Національної поліції України. Не виключено, що на початку окупації Бердянська тут допитували не тільки поліцейських, а й перших полонених цивільних. 

Як повідомляв ЦЖР, Саприкін перебував на посаді начальника «УВС по м.Бердянську і Бердянському району ГУВС Запорізької області» до 31 січня 2023 року.

Броніслав Кулік, колаборант. Фото: соцмережі

15 років позбавлення волі з конфіскацією майна – заочний вирок, який отримав поліцейський Бердянського відділу Броніслав Кулік. 12 лютого 2024 року Жовтневий районний суд Запоріжжя оголосив такий вирок, позбавивши колаборанта звання «капітан поліції»

Зрадник у «народній міліції» добровільно обійняв посаду оперуповноваженого та виконує ті ж самі обов`язки, які виконував в національній поліції України. Він виконує вказівки і розпорядження керівників окупаційнійної адміністрації, надає інформацію щодо особового складу бердянської поліції, здійснює патрулювання території міста.

Кулік разом з російськими військовослужбовцями проводив обшуки у місцевих мешканців та грабував такі помешкання. Одному зі  свідків Броніслав Кулік пояснив свою зраду тим, що його дружина не виявила бажання покидати місто, а він не міг залишити свою сім’ю.

Олександр Аврамчук, колаборант. Фото: соцмережі

22 січня 2024 року Жовтневий районний суд міста Запоріжжя заочно оголосив вирок бердянському поліцейському Олександру Аврамчуку, який перейшов на бік країни-агресора та добровільно зайняв посаду «начальник отдела ГИБДД по городу Бердянску и Бердянскому району» в незаконному правоохоронному органі.

За даними Державного бюро розслідувань, уродженець Вологодської області РФ Аврамчук, після 19 років служби в українській поліції, від початку окупації Бердянська добровільно здійснював патрулювання міста, схиляв колег до роботи у «народній міліції». Поліцейських, які відмовлялися працювати на росіян, Аврамчук допомагав затримувати, був присутнім, коли в них відбирали табельну зброю і здійснював їх конвоювання до катівень. Також зрадник брав участь в пропагандистських кампаніях, зокрема ретранслював кремлівські наративи про «великую русь» 

За колабораційну діяльність Аврамчук отримав 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна і позбавленням звання «старший лейтенант поліції».

Заступник Аврамчука в так званому «ГИБДД» Бердянська – Олександр Колесніков – був ліквідований в Бердянську 26 серпня 2022 року. Бійці українського підпілля підірвали автівку зі зрадником біля його будинку.

Максим Прошков, колаборант. Фото: соцмережі

14 березня 2024 року Жовтневий районний суд міста Запоріжжя оголосив вирок ще одному «гаишніку» з тимчасово окупованого Бердянська. Максим Прошков заочно отримав 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Колаборант зайняв посаду «и.о. полицейского ГАИ» у незаконному правоохоронному органі «УВД по г. Бердянску и Бердянскому району». 

26 березня 2024 року Центр журналістських розслідувань з допомогою місцевих мешканців ідентифікував колаборантів з бердянського окупаційного «ГИБДД», яких «засвітили» пропагандисти Russia Today.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter