Кабмін спростив процедуру відкриття поточних рахунків одержувачам пенсій та грошової допомоги

Життя
Фото: investigator.org.ua

Кабінет міністрів України спростив процедуру відкриття поточних рахунків одержувачам пенсій та грошової допомоги. Прийнята постанова зменшить кількість відвідувань установ при призначенні пенсії, допомоги у зв’язку з поширенням COVID-19, особливо небезпечним для людей похилого віку. Також встановлено єдині вимоги до банків, через які здійснюватиметься виплата пенсій, грошової допомоги та виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

Про це повідомляє Урядовий портал.

«Зокрема, дозволить призначати пенсію, допомогу одержувачам або перевести їх виплату на поточний рахунок, відкритий у банку, за одне відвідування Пенсійного фонду/органу соціального захисту населення, що зменшить контакти з іншими особами в період карантину», – йдеться в повідомленні.

Рішення уряду надає можливість відкриття поточних рахунків одержувачам пенсії, допомоги без попереднього звернення в банк. Для відкриття такого рахунку особі потрібно лише звернутися в орган Пенсійного фонду України/органу соціального захисту населення.

«Пенсійний фонд/орган соціального захисту населення на підставі отриманих заяв від одержувачів формує список таких одержувачів і передає його разом з необхідними документами для відкриття рахунку у відповідних уповноважених банках. Банк відкриває на підставі отриманих даних поточні рахунки одержувачів і надає Пенсійному фонду/органу соціального захисту населення реквізити таких рахунків», – уточнили в Кабміні.

Ощадбанк продовжив дію карток переселенців до 1 січня 2021 року через карантин і тимчасові обмеження, викликані COVID-19.

Правозахисники пояснюють, що після 1 листопада не буде припинятися виплата пенсій пенсіонерам зі статусом вимушено переміщених осіб, які живуть на окупованому Донбасі. Поширювана в так званих «ДНР» і «ЛНР» інформація про те, що пенсіонерам-переселенцям нібито необхідно обов’язково пройти ідентифікацію в Пенсійному фонді, приїхавши особисто на підконтрольну територію України, інакше після 1 листопада пенсія буде припинена, не відповідає дійсності.

Як повідомлялось, в Ощадбанку спростували інформацію сепаратистських ЗМІ так званої «ЛНР», які в останній тиждень залякують одержувачів українських пенсій зі статусом вимушено переміщених осіб, які проживають на окупованій території Донбасу, тим, що нібито продовжені до 1 листопада карти Ощадбанку заблокують, якщо з них три місяці не знімали гроші.

В Ощадбанку пояснили, чому у деяких пенсіонерів-ВПО знімається комісія при знятті готівки з пенсійної картки в банкоматах Ощадбанку і як цього можна уникнути.

Нагадаємо:

  • В Ощадбанку працює електронна черга для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) з Донецької і Луганської областей, які відтепер можуть отримати картку у зручний для них час.
  • Правозахисники нагадали про зміни в обслуговуванні переселенців в Ощадбанку під час карантину.
  • Карти Ощадбанку для внутрішньо переміщених осіб, що обслуговуються за тарифним пакетом «Мій рахунок», термін дії яких закінчується під час карантину, не блокуватимуться до 1 листопада 2020 року.
  • Незважаючи на те, що дію платіжних карт Ощадбанку продовжено до 1 листопада, переселенці масово скаржаться на те, що банкомати «з’їдають» такі картки.
  • Ощадбанк заблокував частину прострочених пенсійних карт, термін дії яких продовжувався до 1 жовтня у зв’язку введенням карантину в Україні. Зараз продовжено термін дії прострочених карт тільки для пенсіонерів, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), за тарифним пакетом «Мій рахунок».