«Гроші вам платить Росія». Максим Литвиненко, окупаційний директор агрофірми-радгоспу «Білозерський», заочно отримав 12 років з конфіскацією

Південь
Максим Литвиненко
Максим Литвиненко Фото з соцмереж

45-річний херсонець Максим Литвиненко визнаний винним у колабораційній діяльності і пособництві державі-агресору. За те, що він добровільно працював окупаційним директором захопленого виноробного комунального підприємства «Агрофірма радгосп «Білозерський» Приморський районний суд Одеси 7 лютого заочно виніс йому вирок: 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Центр журналістських розслідувань ознайомився з вироком суду і повідомляє головні подробиці цієї справи.

В суді підтвердилось, що Литвиненко Максим Іванович, 13 липня 1978 р. н., мешканець Херсона, 17 червня 2022 року незаконно очолив захоплене окупантами виноробне КП «Агрофірма радгосп «Білозерський» в селищі Дніпровське Білозерської селищної громади Херсонського району. Він наказав підлеглим продавати продукцію підприємства у його фірмових магазинах за російські рублі. 

Влітку 2022 року Максим Литвиненко наказував підлеглим безоплатно надавати військовим РФ фрукти з холодильного складу підприємства, вимагав від них брати участь у святкуванні «дня прапору РФ» 22 серпня 2022 року і примушував йти на незаконний референдум з «приєднання» Херсонщини до Росії.

Про злочини Литвиненка в суді розповіли шестеро свідків. За словами однієї з них, «директор» підприємства дав вказівку касиру виплачувати зарплату лише тим працівникам, які взяли участь у так званому референдумі. Саме «голосування» відбувалось у присутності озброєних російських військових. 

Це підтвердила касирка комунального підприємства. За її словами, Максим Литвиненко проводив збори колективу і розповідав, що «гроші вам платить Росія, яка тут назавжди». Мовляв, заради отримання заробітної плати люди мусять додатково демонструвати свою лояльність окупаційній владі. 

Свідки додали, що Литвиненко допомагав окупантам з ремонтом їхньої військової техніки на базі комунального підприємства і все це він робив без жодного стороннього примусу.

За скоєні злочини Максима Литвиненка визнано винним у колабораційній діяльності і пособництві державі-агресору. За це йому заочно винесений максимальний передбачений законом вирок – 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також йому заборонено займатися виборчим процесом протягом 15 років.

Раніше ухвалою Центрального районного суду Миколаєва був накладений арешт на майно Максима Литвиненка: будівлю цеху вин та мінеральної води в селі Станіслав Херсонського району, приміщення будівлі контори в села Широка Балка і автомобіль Toyota Prado.

Максим Литвиненко є зятем покійного директора КП «Агрофірма радгосп «Білозерський», Героя України Віктора Сілецького. Сам Литвиненко очолював СТОВ «Енограй», яке вело багаторічну судову тяжбу з радгоспом. У 2015 році він балотувався до Херсонської облради від проросійської партії «Соціалісти», а в 2020 році від партії 2Наш край».

  • Як повідомляв ЦЖР, Приморський районний суд м. Одеси 20 жовтня 2023 року виніс заочний вирок 36-річному Павлу Геращенку, мешканцю села Чорнобаївка, який працював на окупантів першим заступником директора захопленого КП«Агрофірма радгосп «Білозерський». Його заочно засуджено до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.