Українські військові кораблі, що прямують до Бердянська, пройшли Керченський міст

Крим
Пошуково-рятувальне судно A500 «Донбас» та морський буксир A830 «Корець» під час переходу Керченської протоки

Пошуково-рятувальне судно A500 «Донбас» та морський буксир A830 «Корець», що 20 вересня вийшли із Одеси, пройшли Керченський міст і йдуть  Керч-Єнікальським каналом до азовського порту Бердянськ. Назустріч їм вийшли броньовані катери ВМС України.

Про це пише Український мілітарний портал з посиланням на власні джерела, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

О 15.50 на видання повідомило: «Українські військові кораблі пошуково-рятувальне судно A500 «Донбас» та морський буксир A830 «Корець» пройшли міст, що сполучає Таманський півострів та Крим (Кримський міст)». 

Годиною раніше Морський мілітарний портал повідомив також, що з порту Бердянськ для зустрічі кораблів в напрямку Керченської протоки вирушили малі броньовані артилерійські катери P177 «Кременчук» та P178 «Лубни», які були доставлені до порту сушею на початку вересня. 

Пошуково-рятувальне судно A500 «Донбас» та морський буксир A830 «Корець» у Керченській протоці Фото MIL.IN.UA

Видання публікує фото проходження Керченської протоки українськими військовими кораблями, що здійснюється вперше після окупації Росією Криму.

Повідомляється також, що з виходу українських кораблів із Одеси  у районі Керченської протоки здійснюються «польоти союзники»: «Літак-розвідник Boeing RC-135V Військово-повітряних сил США з бортовим номером 64-14848 розпочав здійснення польотів поблизу Керченської протоки».

Водночас, починаючи від переходу поблизу окупованого Севастополя українські кораблі почав супроводжувати патрульний корабель Берегової охорони прикордонної служби ФСБ РФ  «Аметист», згодом до нього долучився ще один корабель. 

Нагадаємо, 20 вересня пошуково-рятувальне судно A500 «Донбас» та морський буксир A830 «Корець» вирушили з походом з Західної військово-морської бази ВМС України в Одесі до Бердянська, де стануть основою новоствореної військово-морської бази ВМС України на Азовському морі.

Як повідомлялось, з 30 квітня 2018 року Берегова охорона Прикордонної служби ФСБ РФ почала зупиняти в Керченській протоці для огляду та ідентифікації екіпажу судна, які прямують в порти України на Азовському морі, та обмежувати судноплавство, посилаючись на проведення бойових стрільб.

Реакція України до останніх тижнів на окупацію Азову РФ була досить млявою. Лише 28 серпня президент Петро Порошенко доручив МЗС України підготувати пропозиції для засідання РНБО України щодо ситуації в акваторії Азовського моря. 

30 серпня Держдеп США заявив, що вважає дії Росії, спрямовані на блокування міжнародного судноплавства в Азовському морі і Керченській протоці, порушенням міжнародного права.

6 вересня РНБО України прийняла рішення посилити військово-морську присутність у Азовському морі, створивши там корабельно-катерне угруповання ВМСУ з розвитком відповідної інфраструктури. 9-10 вересня на Азовське море перемістили з Чорного моря малі броньовані артилерійські катери ВМСУ «Лубни» і «Кременчук».