Порошенко проведе засідання РНБО щодо ситуації в Азовському морі через дії РФ

Новини
Президент України Петро Порошенко на засіданні РНБО Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко доручив МЗС України підготувати пропозиції для засідання Ради національно безпеки і оборони України щодо ситуації в акваторії Азовського моря в зв’язку з незаконними діями Росії з обмеження міжнародного судноплавства.

Про це Порошенко заявив під час зустрічі з українськими послами в Києві у вівторок, 28 серпня, передає Центр журналістських розслідувань.

«Очікую пропозицій (від МЗС – ред.) щодо забезпечення наших інтересів в акваторії Азовського моря. Я не збираюся з цим миритися і твердо переконаний: ситуація, яка складається зараз є категорично неприйнятною», – сказав глава держави.

«Доручив підготувати відповідне засідання Ради з національної безпеки і оборони з цього приводу і прошу міністерство закордонних справ внести якомога швидше свої пропозиції. Бо протиправні і підступні дії Москви в цьому регіоні не повинні і не будуть залишатися безкарними, тим більше і без відповідної міжнародної реакції», – додав Порошенко.

Як повідомлялось, з 30 квітня Берегова охорона Прикордонної служби ФСБ РФ почала зупиняти в Керченській протоці для огляду та ідентифікації екіпажу судна, які прямують в порти України на Азовському морі.

21 травня Росія обмежила судноплавство в Азовському морі до 23 травня, посилаючись на проведення в регіоні бойових стрільб.

22 травня Борис Бабін заявив, що стрільби і навчання, через які Росія обмежила судноплавство в Азовському морі, є демонстративною ескалацією російської агресії проти України, загрозою торговельному мореплавству і рибальству. Він зазначив, що цьому сприяють і до сих пір чинні угоди України з РФ за якими судна РФ мають право перебувати в будь-якій точці Азовського моря, включаючи затоку Сиваш.

З 1 червня до 1 вересня Україна за заявкою Збройних Сил закрила деякі райони Азовського моря через проведення військових навчань. Зокрема, були закриті райони на схід від Маріуполя, біля Широкино, в районі Мелекіно і Білосарайської коси, а також на схід від Бердянська.

29 червня Командувач ВМС України Ігор Воронченко заявив, що ВМСУ відпрацювали контрзаходи проти незаконних дій РФ в Азовському морі, яка обмежує судноплавство в українські порти на Азові.

17 липня президент Петро Порошенко наказав керівництву Збройних сил вжити заходів для припинення провокацій Росії щодо незаконноЇ зупинки та огляду українських та іноземних суден, які прямують через Керченську протоку в українські порти в Азовському морі.

Міністр інфраструктури України Володимр Омелян вважає, що РФ буде й надалі посилювати блокування судноплавства в Азовському морі шляхом необґрунтованих перевірок українських та іноземних суден, зменшуючи таким чином вантажообіг портів Бердянська і Маріуполя з метою дестабілізувати економіку регіону. Тому РНБО має відпрацювати сценарій адекватних дій України у відповідь на незаконні дії РФ на Азові.

15 серпня у Держдепі США заявили, що дії Росії в Азовському морі, що перешкоджають міжнародному судноплавству, є спробою дестабілізувати Україну.

Начальник Генштабу ЗС України Віктор Муженко заявив, що ВМСУ посилять свою присутність в Азовському морі через незаконні дій Росії щодо обмеження міжнародного судноплавства. Крім того, будуть проведені заходи для зміцнення оборони узбережжя Азова.

Віце-адмірал Сергій Гайдук, командувач Військово-Морських Сил України в 2014-2016 роках, вважає, що дії РФ на Азовському і Чорному морях свідчать, що вона планує відсікти Україну від моря, перетворивши її з морської держави в континентальну.

Спецпредставник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що світ стурбований через зростання агресивних дій Росії в Азовському морі, де ситуація після незаконної окупації Криму стала «дуже небезпечна».