Сенцову вручили премію Шевченка

Життя

Колишньому в’язню Кремля українському режисеру Олегу Сенцову вручили Національну премію імені Тараса Шевченка в галузі кіно, присуджену ще у 2016 році, коли він перебував в російській тюрмі.

Про це повідомили в Шевченківському комітеті.

«В Шевченківському Комітеті відбулася зустріч Голови Комітету, письменника Юрія Щербака із лауреатом Національної премії 2016 року кінорежисером Олегом Сенцовим. П’ять років заслужена нагорода чекала на лауреата. Незабаром її буде вручено митцю», – йдеться в повідомленні.

У 2011 році на виручені гроші Сенцов зняв свій перший фільм «Гамер», сюжет якого оповідає про геймера, який займає друге місце на чемпіонаті світу. Бюджет картини склав 20 000 доларів США. Всі ролі актори виконували безкоштовно. Прем’єра відбулася в кінотеатрі «Космос», єдиному в Сімферополі, де показували альтернативне кіно, і зібрала повний зал глядачів. Після випуску фільму Олег закрив свій комп’ютерний клуб.

Прем’єра картини відбулася 28 січня 2012 році на Роттердамському кінофестивалі. Був нагороджений премією Гільдії кінознавців і кінокритиків Росії на фестивалі «Дух вогню» в Ханти-Мансійську. На 3-му Одеському міжнародному кінофестивалі картина Сенцова була удостоєна спеціального диплома журі. У травні 2012 року «Гамер» отримав приз в 1000 доларів США на 3-му міжнародному кінофестивалі в Трускавці.

  • Президент Петро Порошенко присудив Національну премію імені Тараса Шевченка в галузі кінематографу незаконно засудженому в РФ українському режисерові Олегу Сенцову в 2016 році.
  • 25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням у створенні в анексованому Криму терористичного співтовариства засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченка до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Правозахисний центр «Меморіал» визнав Сенцова і Кольченка політв’язнями.
  • Спочатку Сенцов відбував покарання в колонії суворого режиму в Республіці Саха (РФ). У жовтні 2017 року стало відомо, що Сенцова етапували до виправної колонії суворого режиму №8 в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономный округ РФ), відому під назвою «Білий ведмідь».
  • 25 жовтня 2018 року Олегу Сенцову присудили премію Європейського парламенту «За свободу думки» імені Андрія Сахарова. 14 листопада режисера нагородили в Словенії премією міжнародного проекту «Платформа європейської пам’яті та совісті». 12 грудня в Європарламенті пройшла церемонія нагородження Олега Сенцова премією «За свободу думки» імені Сахарова.
  • Олег Сенцов повідомив, що дав свідчення в прокуратурі АР Крим про катування, що застосовуються ФСБ і в російських в’язницях до політв’язнів, які будуть використані в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.