Затримки соцвиплат не буде, держава має резерви – Мінсоцполітики

Життя
пенсий

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович повідомила, що Україна має резерв коштів, який дозволить вчасно здійснювати соціальні виплати населенню незалежно від рішення щодо фінансової допомоги з боку ЄС та інших міжнародних партнерів.

“Коли ми говоримо про виплату пенсій, то орієнтуємося на наші внутрішні національні резерви і сплату єдиного соціального внеску, який зараз у принципі покриває видатки на пенсії за віком”, – зазначила вона.

За словами міністра, кошти державного резерву “залежать тільки від наших українських громадян, платників єдиного соціального внеску, і, зокрема, від наших військових, які із своїх зарплат перераховують внесок і таким чином наповнюють Пенсійний фонд”.

Водночас Жолнович зауважила, що інші соціальні видатки напряму залежать від міжнародної допомоги.

Вона нагадала, що наприкінці листопада 2023 року було ухвалено угоду із Світовим банком за підтримки уряду Японії на 1,2 мільярда доларів.

“Власне, ці кошти якраз чітко йдуть на допомогу найбільш уразливим категоріям населення”, – додала міністр.

З цих коштів було виплачено допомогу громадянам в грудні, січні, передбачається, що з них покриють допомоги в лютому та березні.

“Тому у нас є запас коштів, які дозволять вчасно виконувати всі свої зобов’язання незалежно від тих чи інших обставин і схвалення фінансової допомоги іншими країнами”, – наголосила очільник Мінсоцполітики.

Юристи пояснили, яким чином відбувається перевірка фактичного проживання внутрішньо переміщених осіб, яка проводиться з серпня минулого року, та як переселенцю її пройти, щоб не втратити право на виплати.

Нагадаємо: