Санаторій «Жовтень»: елітний та збитковий

Публікації
Санаторій "Жовтень" Фото "Укрпрофоздоровниця"

За санаторій «Жовтень», що знаходиться у мальовничому куточку Кончі-Заспи на узбережжі Дніпра, вже кілька місяців триває боротьба  між його власником – ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» та керівником. Після комплексних перевірок «Укрпрофоздоровниця» вирішила звільнити головного лікаря  санаторію Олександра Владимирова, який  обіймав цю посаду з 1987 року, але той пішов на лікарняний. Тож попереду – тривалі судові тяжби. Санаторій «Жовтень» уже був об’єктом розслідування Центру журналістських розслідувань – через оборудки із землями оздоровниці, які дістались  народним депутатам нинішнім і колишнім, компаніям-забудовникам та навіть УПЦ Московського патріархату.

Сьогоднішня розповідь – про події, що мають ознаки корупції та спроби рейдерського захоплення майна оздоровниці.

Санаторій «Жовтень» має елітну лісопаркову зону на узбережжі Дніпра – тут є всі умови для повноцінного відпочинку і оздоровлення. «Жовтень»  має більш ніж піввікову історію та вважається провідним реабілітаційним центром України. Через відділення кардіо-пульмональної реабілітації пройшли більше 30 тисяч пацієнтів, у відділенні патології вагітності оздоровлено більше 23 тис. вагітних, також є відділення нейрореабілітації, кістково-м’язової, соматичної реабілітації, психологічної реабілітації учасників АТО. У санаторію достатньо широкий спектр медичних послуг і велике меню реабілітаційних програм.

Лише з 2016 по 2018 рік санаторій Жовтень заключив 15 договорів про оздоровлення учасників АТО та їхніх дітей загальною сумою  більше 53 мільйонів гривень. Основним замовником була Київська міська держадміністрація та Фонд соціального страхування. Здавалося б, справи мали йти  вгору.

Однак земельні скандали та відгуки відпочивальників, які можна знайти в мережі інтернет, в останні роки не створювали позитивного враження про санаторій.  Аварійні будівлі, занедбана територія, погане харчування – і це далеко не повний перелік нарікань пацієнтів. Проте ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» більше двох років не проводило планових перевірок.

«Раніше ситуація теж не так добре складалася, порушення були, проте не так критично, щоб до звільнення (головлікаря – ред.)», – каже Дмитро Довганенко, начальник управління майнових питань ПрАТ «Укрпрофоздоровниця».

Приводом для проведення перевірки стало накопичення боргів – за останні два роки вони зросли на 10 мільйонів.  

Санаторій «Жовтень» 2019 рік Фото «Укрпрофоздоровниця»

«Зростання заборгованості санаторію і, перш за все, з оплати праці співробітників, було дуже підозрілим. Тому що об’єкт знаходиться в передмісті Києва. Прекрасна зона. Питання – чому ж така проблема з боргами? В такій локації установа апріорі має бути прибуткова», – каже  Андрій Олійник, провідний спеціаліст департаменту економічних та корпоративних прав ФПУ.  

Боргову історію санаторію знаходимо у судових рішеннях. Тільки за газові послуги підприємству КиївГазЕнерджи санаторій заборгував понад 2,3 млн гривень. Минулого року судовий спір було зупинено укладанням мирової угоди, до підписання якої «Жовтень» погасив основну суму боргу.

Минулого року ДФС  зверталась до суду щодо притягнення головного лікаря до адмінвідповідальності через несвоєчасність сплати рентної плати за спеціальне використання води. Тепер же Олександр Владимиров  подав до суду на Укрпрофоздоровницю через, як він вважає,  незаконне звільнення з посади.

Санаторій «Жовтень»,  2019 рік                                                         Фото «Укрпрофоздоровниця»

Є в судовій історії санаторію та його керівника і «кримська» сторінка – причому, знакова. У 2015 році клінічний санаторій  виграв справу проти… Батальйону міліції спецпризначення «Беркут» ГУ МВС в АР Крим. Виявилось, що саме у цій оздоровниці у лютому 2014 року проживали кримські беркутівці, яких перекинули до Києва під час майдану. За договором, санаторій надавав у тимчасове користування кримському «Беркуту» «вільні житлові кімнати в санаторії для проживання співробітників батальйону під час службового відрядження з метою надання практичної допомоги в охороні громадського порядку на території м. Києва в кількості 150 осіб на період з 08 лютого 2014 року до 21 лютого 2014 року. Санаторій вимагав сплатити кошти за проживання та харчування на суму понад 600 тис. гривень і суд ці вимоги задовольнив. Але у 2017 році рішення було оскаржене прокуратурою АРК і відмінене, оскільки не була додержана вимога на проведення держзакупівлі цих послуг, тож договір (до речі, датований 28 лютого – коли у Криму вже почалась окупація) суд визнав недійсним.

Ознаки занепаду оздоровниці можна побачити неозброєним оком. Фасади будівель ледь не в аварійному стані, в деяких номерах по стінах – пліснява. Номери не бачили ремонту, здається, ще з часів СРСР. Лісо-паркова зона перетворилася місцями у хащі. Чому ж так сталося, що при незмінному головному лікарі стан санаторію за останні роки змінився не в кращий бік?  

Санаторій «Жовтень» 2019 рік                                                      Фото «Укрпрофоздоровниця»

Успішний бізнес. Приватний

Відгуки відвідувачів на сайтах свідчать, що в санаторії надавалось багато платних послуг. Це не секрет – розцінки на них викладені на сайті санаторію. Однак позапланова перевірка Укрпрофоздоровиці виявила, що серед них є й такі, що не відображаються у фінансовій звітності.

Проте найцікавішим –  на фоні заборгованості санаторію – є успішний бізнес приватної структури, що діє у корпусі санаторію.  Лікувально-оздоровчий центр «Рута» орендує 4 номери на 7 та 8 поверхах корпусу «Жовтня». У цьому центрі пацієнтам  пропонують очиститись від шлаків за кругленькі суми за авторською методою пітерської професорки Світлани Гусіної. Проживання в найдешевшому однокімнатному номері за 5 днів коштує 8500 гривень, тобто, за день – 1700 грн.

В «Укрпрофоздоровниці» кажуть, що товариство отримувало від цієї суми всього 120 грн орендної плати  за день – при тому, що ціна, встановлена керівництвом санаторію для своїх пацієнтів, становить 600 гривень на добу за проживання. А «Руті» передали в оренду найкращі номери.

Санаторій «Жовтень». Єдиний трикімнатний номер-люкс, 2019 рік               Фото «Укрпрофоздоровниця»

«Якби це були кімнати, які не користувалися попитом, але це – найкращі кімнати. З одного боку виглядає так, що кімнати ніби не завантажені, і Владимиров ніби сприяє тому, щоб санаторій отримував якісь додаткові кошти. Але якщо подивитись, куди він направляє цих людей по такій ціні, і що то за кімнати,  то виявиться, що це кімнати з найкращим ремонтом. І люди, які лежать у відділенні для вагітних, для хворих серцем у кімнатах, де немає ремонту, платять по 600 грн за добу. Там, де «Рута» заселяє, могли б теж поставити таку саму ціну і санаторій мав би більше зиску з цього всього. З цього і складається схема», – каже Андрій Олійник, провідний спеціаліст департаменту економічних та корпоративних прав ФПУ.

Санаторій «Жовтень». Типовий номер. 2019 рік                                               Фото «Укрпрофоздоровниця»

Комісія «Укрпрофоздоровниці», що здійснювала перевірку,  дійшла висновку, що внаслідок реалізації «курсівок» клієнтам ТОВ ЛОЦ «Рута», а насправді – надання послуг з проживання, за два роки санаторієм недоотримано більше півтора мільйони гривень.

На запитання, чи немає в цьому провини і посадових осіб «Укрпрофоздоровниці», які узгоджували ціни на курсівки,  Андрій Олійник погоджується: «Так, ви праві. Укрпрофоздоровниця вже робила перевірку в 2017 році. Проте таких проблем не виявила. Тут дійсно проглядається звязок Владимирова з Укрпрофоздоровницею, все правильно. Там є зацікавлені люди».

Окрім того, кажуть в Укрпрофоздоровниці», хоча за документами ТОВ «Рута» орендує чотири номери, фактично займає повністю два поверхи, на яких розміщені 40 номерів.

Зазначимо, що окрім центру у Кончі-Заспі, філіал ТОВ «Рута» має лікувально-оздоровчий центр і в Одесі. Засновниками компанії є Рибак Валентин Васильович та  Дубрянський Олександр Ілліч, останній також є керівником ТОВ.

Хто вчиняв рейдерські захоплення?

У березні санаторій пережив,  судячи з усього, спробу рейдерського захоплення.  «Олександр Владимиров вже знав про те, що його збираються звільняти і пішов на лікарняний», – кажуть в Укрпрофоздоровниці.

Коли головлікар був на лікарняному перший раз, відбулась зміна юридичної адреси санаторію з Києва на Харківську область – на м. Красноград, вул. Харківська, 53. За цією адресою знаходиться приватний житловий будинок, тож невідомо, чому юридичну адресу санаторію перереєстровували саме туди.

При цьому ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» заявило про рейдерське захоплення санаторію головним лікарем Олександром Владимировим, який, натомість, стверджував, що рейдерське захоплення через перереєстрацію вчинило саме керівництво ПрАТ «Укрпрофоздоровниця».

Хронологія ж подій така.

18 березня 2019 року Шевченківський районний суд міста Києва розглянув заяву Олександра Владимирова, який  просив суд визнати його звільнення незаконним та заборонити «Укрпрофоздоровниці» вносити зміни до реєстру, проте позов відхилили.

26 березня, згідно з даними державного реєстру,  перереєстрацію юридичної адреси клінічного санаторію з Києва на Красноград здійснила реєстратор Уляна Товкайло з  комунального підприємства «Реєстрація плюс» з Ірпеня.

Третього квітня керівником санаторію був зареєстрований  Сергій Мельник, документи удостовірив нотаріус Клопотов.

16 квітня той же нотаріус вніс до реєстру нову зміну – керівником санаторію став знову Владимиров.

А санаторій «Жовтень» «повернувся» до Києва.

Центр журналістських розслідувань уже публікував розслідування про землі санаторію «Жовтень» біля Дніпра, які було передано у власність фізичних та юридичних осіб за підписом головлікаря Олександра Владимирова. Однією з ділянок володіє повна тезка дружини головлікаря – Наталія Владимирова.

Олександр Владимиров на дзвінки кореспондента Центру журналістських розслідувань не відповів. Раніше він зазначав іншим ЗМІ, що його збираються незаконно звільнити, і мав намір судитись із «Укрпроофоздоровницею».