Дементій Бєлий: Україна продовжує утримувати соціальну сферу окупованих росією територій півдня

Публікації
Дементій Бєлий, громадський діяч, політолог Фото: kherson.ipc.org.ua

За майже три місяці окупації росія не приєднала Херсонську область і не створила так звану «ХерНР». Водночас херсонських аграріїв уже зобов’язують «реєструватись» в російських податкових органах, платити податки рф і поставляти продукцію на підсанкційний кримський півострів. Не маючи чітких планів щодо майбутнього захопленого півдня, окупанти поспішають награбувати і вивезти якнайбільше. При цьому соціальне забезпечення мешканців регіону продовжує здійснювати уряд України, бо правовий режим тимчасово окупованої території законодавчо досі не встановлений.  Між тим, за Міжнародним гуманітарним правом, життєзабезпечення окупованих територій — обов’язок країни-окупанта. Про ситуацію на Херсонщині, плани окупантів і кроки, які має зробити Україна для підтримки людей, які опинилися під російською окупацією, говоримо з відомим херсонським громадським діячем і політологом Дементієм Бєлим в ефірі програми «Питання національної безпеки» (проєкт Центру журналістських розслідувань).

Валентина Самар: Останні тижні ми чули різноманітні та інколи протилежні заяви щодо планів рф на окуповану Херсонську і частину Запорізької області. Дійшло навіть до того, що Кремлю довелося осмикувати колаборантів щодо швидкого приєднання територій до рф. Що відбувається сьогодні? Який сценарій окупанти реалізують, на вашу думку?

Дементій Бєлий: З одного боку, йдуть процеси окупації та поглинання Херсонської області. Я маю на увазі терор. Щодня з різних міст і сіл надходить інформація про те, що вони викрадають людей, тримають на підвалі активістів, представників органів місцевого самоврядування, бізнесменів. Другий момент — йде залякування, розповсюдження різних чуток. Це змушує херсонців виїжджати за межі Херсонської області. З Херсону, інших міст і сіл виїхало вже багато, і це впливає на активність нашого регіону. Виїжають найбільш активні люди, які не хочуть миритися з тим, що відбувається.

Далі — економічні процеси. Найбільший тиск здійснюється на тих, хто має бізнес. Намагаються віджати бізнес, вимагають від людей додаткові якісь виплати, незаконні реєстрації в так званих «військово-цивільних адміністраціях» окупаційного режиму. Йде спроба політичного поглинання регіону. Окупанти запевняють, що лише місцеві мешканці вирішуватимуть подальшу долю Херсонської області, що це буде добровільно. Але нічого добровільного немає, є лише примус і спроби перехопити управління, видавивши найбільш активних громадян з нашої області.

Валентина Самар: Чи є ознаки того, що дії окупантів набувають системності? В Херсоні мешкає третина всього населення Херсонської області. Хто сьогодні реально управляє містом? Хто платить зарплати? Хто керує комунальними підприємствами?

Дементій Бєлий: На сьогодні у нас працюють комунальні підприємства, школи, українські підприємства. Виплату зарплат забезпечує український бюджет. Нас обслуговують різні казначейства в Україні, зокрема Кропивницьке. Тобто життєдіяльність системи, економіку і життя громадян (пенсії, соціальні виплати, зарплати) продовжує підтримувати український уряд. Але окупаційний режим поступово намагається зруйнувати систему, перехопити ініціативу та всі ці грошові потоки. Що мається на увазі? Гауляйтери закликають не сплачувати комунальні виплати. Але якщо ми не будемо платити, це призведе до того, що в нас просто не буде води, газу і світла. Буде хаос. Саме до хаосу підштовхують наші «новоявлені керманичі» своїми популістськими заявами.

Другий момент. Вони намагаються змусити підприємців перереєструватися і платити якісь грошові виплати окупаційній адміністрації. Шукають на місцях колаборантів, які погоджуються «працювати». Різними методами: інколи примусом, під тиском. Ці процеси йдуть, хоча і дуже повільно. Вже два з половиною місяці в нас тимчасова окупація, але не всюди люди погодилися стати колаборантами.

Спроби переорієнтувати все на росію, на Крим. Зараз в нас вже практично немає українських товарів. Товари йдуть звідти. Ціна дуже висока. Всю нашу сільгосппродукцію, овочі вивозять в Крим та росію.

Плюс ідеологічна сфера. Окупаційний режим спробував провести «святкування» 9 травня, і я вважаю, що це «святкування провалилося». Дуже мало людей вийшло. Але вони намагаються. Спроби переорінтувати Херонську область на росію продовжуються.

Валентина Самар і Дементый Бєлий Фото: investigator.org.ua

Валентина Самар: Ситуація гібридна. Україна на словах визнає території Херсонської і частини Запорізької областей тимчасово окупованими. Однак законодавчо відповідний правовий режим не ведений. Якби ці області мали статус ТОТ, то за Міжнародним гуманітарним правом росія мала би повністю забезпечувати усім необхідним населення окупованої нею території. Тобто Україна не вводить цей статус, а росія робить вигляд, що не окуповує території. В результаті Херсонщина не під контролем України, але фінансово на її плечах.

Дементій Бєлий: Я з вами повністю згоден. Ситуація дивна. Я думаю, Україні треба дійсно сказати відкрито, що Херсонщина і частина Запорізької області є тимчасово окупованими. Бо що насправді відбувається? Деякі підприємства, установи скорочують працівників. У нас є багато прикладів, коли в деяких районах вчителі не отримують зарплату, працівники бюджетних, комунальних установ. Склалася критична ситуація з портами, де з працівниками просто припинили трудові відносини. Цих людей ставлять перед вибором: чи вмирати, чи брати російську гуманітарну допомогу, чи йти працювати до окупантів. Роз’яснень і допомоги з боку України немає.

Україна могла б запровадити якісь постійні додаткові грошові виплати по безробіттю всім, хто перебуває зараз на ТОТ, щоби люди просто могли витримати цей період. Ну або сказати, що оскільки росія окупувала території, то саме вона зобов’язана їх забезпечувати. Але не під виглядом гуманітарної допомоги і благодійної діяльності, як вони роблять. Роздають гуманітарну допомогу, і пропагандисти подають це як гарний крок з боку російської окупаційної влади. Насправді вони зобов’язані підтримувати людей, які опинилися на межі виживання через голод та хвороби, коли немає ліків. Нашій українській владі треба визначитися, зробити чіткі і зрозумілі кроки з підтримки людей. Щонайменше — запровадити виплати по безробіттю.

Валентина Самар: Пане Деменію, хочу повернутися до першого питання. На вашу думку, який сценарій росія готує для Херсонщини і частини Запорізької області: Таврійська губернія, «включення» до свого складу або, навпаки, не буде робити кроків до спроби анексії, а просто вестиме жорсткий окупаційний режим, намагаючись тримати в покорі населення?

Дементій Бєлий: На мою думку, найбільш вірогідний сценарій, що в серпні Херсон буде звільнений від окупантів, і все буде у нас нормально. Якщо говорити про дії окупантів, я думаю, що вони і самі не знають, чого хочуть. І тому найрізноманітніші думки лунають і з боку Сімферополя, і з боку Москви. Вони не знають, чого хочуть і просто грабують Херсонську область. Сьогодні відбувається рейдерство, рекет, пограбування населення сумнівними ділками, які намагаються на окупації сколотити «велике багатство».