Кремлівські пси. Чим займаються російські «силовики» на окупованому півдні

Публікації
Фото: ВКонтакте

З перших днів окупації Херсонської та частини Запорізької області будівлі відділів поліції, прокуратури, СБУ були зайняті російськими загарбниками та їхніми прихвостнями.

Звісно, що їх не цікавило дотримання прав цивільного населення і слідування нормам міжнародного права, які це населення захищає. Задачею окупаційних силових органів правопорядку, у першу чергу, було проведення фільтраційних заходів та вишукування активних проукраїнських громадян для блокування спротиву окупації.

Поліцаї на місцях

Як і німецькі нацисти у другу світову, росіяни залучали собі на допомогу місцевих зрадників. По-перше, щоб скинути на них частину брудної роботи. По-друге, щоб створити видимість підтримки окупації місцевими мешканцями.

Охочих стати на службу до загарбників виявилося не так багато, як їм було потрібно. Доводилося перекидати із окупованого Криму, так званих «ДНР-ЛНР», а то й шукати за оголошеннями. Але були і такі, що приходили самі, за покликом серця.

Відряджені співробітники міністерства внутрішніх справ Росії з’явилися на Херсонщині та Запоріжчині ще задовго до псевдореферендуму та проголошення анексії.

«У липні до Херсонської та Запорізької областей прибули співробітники органів внутрішніх справ з метою організації роботи тимчасових управлінь МВС Росії в цих регіонах та надання практичної допомоги місцевим органам правопорядку», — зазначалося в повідомленні МВС.

Адвокат Української Гельсінської спілки Олександр Данилов розповідає, що на той час на окупованій території півдня не діяло ні українське, ні російське законодавство.

Олександр Данилов, адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини

При цьому поліцаї активно займалися фільтрацією цивільного населення. Як результат — бачимо сотні затриманих людей, які пройшли через невідомо на підставі яких законів ув’язнення у підвалах будівель так званої тимчасової поліції, ІТТ і СІЗО. Багато з цих бранців були піддані нелюдським тортурам, а місце їхнього утримання окупанти не розкривали.

ФСБ на окупованому півдні

Центр журналістських розслідувань збирав свідчення людей, які самі або чиї родичі пройшли через катівні. Херсонця Сергія Лисенка росіяни викрали і голослівно звинуватили у тероризмі та забрали у кримське СІЗО.

«20 червня його забрали у Херсоні. Тримали майже 15 днів, не міг знайти. Потім знайшли його. Днів 10 катували, мучили. Потім відпустили. Він побув удома буквально два тижні. Приїхали його забрали», — розповідав Руслан Лисенко, брат викраденого.

«Деякі люди, які були викрадені, проти яких були порушені кримінальні провадження: терористичні, сприяння… Їх потім незаконно вивозять на територію АРК, і вже ті органи порушують провадження. Цим займається російська поліція, прокуратура, суди. Виносять якісь запобіжні заходи, тощо», — каже Олександр Данилов.

Зазначимо, що, на відміну від інших федеральних органів, Росія наразі не створила регіональні управління ФСБ у так званих «нових суб’єктах федерації». Натомість у окупованій частині Херсонській області, як свідчать дані державного реєстру РФ, створено «Государственную службу безопасности». Її очолив Олександр Якименко, керівник Служби безпеки України часів Януковича.

Олександр Якименко, ексголова СБУ часів Януковича, голова «Государственной службы безопасности Херсонской области». Фото: Влад Содель

У окупованій частині Запорізької області створено аналогічну «спецслужбу. Керувати нею призначили ще одного зрадника — Сергія Ганжу, колишнього начальника Департаменту захисту національної державності СБУ, часів президента Януковича. Ганжа оголошений у розшуку за вчинення тяжких злочинів. За даними слідства, Ганжа безпосередньо керував силовим розгоном Майдану. У в листопаді 2014 року оголошений в розшук за підозрою у вчиненні держзради, незаконному перешкоджанні проведенню зборів і мітингів та перевищенні влади або службових повноважень.

Генерал-зрадник Сергій Ганжа в ефірі пропагандистського каналу «Росія 1», 20.02.2022, фото скріншот відео

Функціонал і повноваження цих невідомо ким утворених служб незрозуміла і ніде не оприлюднена. Але точно відомо, що вони не входять у структуру ФСБ Росії. як і те, що підслідними цій спецслужбі справами на окупованій території Херсонської та Запорізької областей займається кримське управління ФСБ. Саме воно фабрикує політичні справи стосовно українців, яких викрали на півдні і катують, аби отримати зізнання у злочинах, які вони не вчиняли.

Тепер подивимось на так звані органи внутрішніх справ, створені окупаційними адміністраціями на півдні.

Майже кожного дня пропагандистські російські канали повідомляють про вилучення поліцаями у місцевих мешканців зброї або наркотичних засобів.

Що відбувається далі у таких справах, якщо невідомо, за яким законодавством діють окупаційні поліцаї і за яким кодексом можуть відкриватись справи, які вони начебто розслідують?

«Це — незаконні затримання, незаконні позбавлення волі, викрадення, тортури, насилля, без порушення справ, навіть фейкових. Напркилад, бійка між двома чоловіками. Під’їхали російські військові, вони позиціонували себе як поліція, застосували фізичне насильство, побили і поїхали. Інший варіант: сидить дівчина з хлопцем біля під’їзду ввечері. Щось там не сподобалося, ви порушники чогось, дівчину відпустили, хлопця забрали», — пояснює адвокат Данилов.

Значну територію окупованої частини Запорізької області контролюють підрозділи Росгвардії із Чечні. Силовики проводять облави, називаючи їх оперативно розшуковими заходами: перевіряють документи у цивільних та вилучають мисливську зброю у місцевих мешканців, якою вони володіють цілком законно.

МВС Росії створило на території окупованого півдня свої головні управління. Причому, у російському державному реєстрі ці главки з’явились тільки у другій декаді січня 2023 року.

Поза тим, наразі ніхто не може сказати, у якій мірі на окупованій частині Запорізької та Херсонської областей, які Росія визнає як своїх суб’єктів, діє законодавство РФ.

Лише зараз на окупованому півдні відбувається формування структур федеральних органів Росії, які відповідають за дотримання і впровадження російського законодавства. Відтак основний закон на цих територіях — це свавілля тих, хто росію представляє.