Депутат Херсонської облради Сергій Дроздік втік до Туреччини із дружиною та сватом, а його бізнес фінансує окупантів

Публікації
Сергій Дроздік, колаборант. Фото з соцмереж

Депутат Херсонської обласної ради від нині забороненої проросійської партії «ОПЗЖ» Сергій Дроздік перебрався з окупованої Каховки до Туреччини, де придбав собі будинок. Дві його компанії у грудні 2022 зареєстровані у російському державному реєстрі юридичних осіб і платять податки окупантам.

Дроздік Сергій Миколайович (дата народженняч 31 жовтня 1971 року) є крупним аграрним підприємцем і власником п’яти компаній, що сформували великий земельний банк. Приміром, ТОВ «Ін Терра Чаплинка» має в оренді 213 земельних ділянок, а ПСП «Діамант» – 660 ділянок, в основному – це паї місцевих селян площею від двох до дев’яти гектарів кожний. Аграрним бізнесом володіють також члени родини депутата-підприємця.  

У грудні 2022 року у російському державному реєстрі юридичних осіб (ЕГРЮЛ) зареєстровані клони двох українських компаній Сергія Дроздіка: приватне сільськогосподарське підприємство «Диамант» і ТОВ «Ин Терра Чаплынка». Керівником обох російських юросіб вказаний Дроздік Сергій Миколайович, а засновники компанії приховані.

ul-1229500002203-20221220014044

 

Дружина депутата – Світлана Олексіївна Дроздік вказана в ЕГРЮЛ РФ керівником фермерського господарства «Пандора», зареєстрованого в російській юрисдикції за тією ж за адресою у Каховці, що і українська юрособа.

Сват Дроздіків –  Сергій Вікторович Сурін, депутат Каховської міськради від Партії регіонів у 2010-2015 роках, є засновником і берефіціаром ТОВ «Глобус-Каховка» та «Торговий дім «Агротрейд і К». У російській юрисдикції 2 грудня 2022 року зареєстроване ТОВ «Глобус-Каховка», керівником якого вказано Сергія Суріна, а дані про засновників – відсутні у відкритому доступі.

ul-1229500002533-20221220013313

 

Зареєстровані у російській юрисдикції приватні підприємці та юридичні особи  цілком офіційно сплачують податки окупантам, фінансуючи російських загарбників і країну-агресорку. Це була одна з головних вимог окупантів до підприємців Херсонської області, озвучених ще навесні 2022 року для збереження українськими підприємцями свого бізнесу і майна.

Хоча були й такі, хто пішов на співпрацю з окупантами добровільно і агітував за це інших підприємців. Мешканці Каховки розповіли ЦЖР, що Сергій Дроздік «робив це добровільно і примушував своїх підлеглих реєструвати власний бізнес у Росії».

Земляки Сергія Дроздіка також розповіли, що вже після повномасштабного вторгнення РФ в Україну він придбав собі віллу в Бодрумі – турецькому курортному місті, розташованому на березі Егейського моря, де насолоджуюється життям. Поїздок до підконтрольної частини України, як і перетину українського кордону він старанно уникає. Натомість в Одесі іноді бачать його дружину Світлану. Там проживає їхня донька –  екссекретар Каховської міськради Лілія Суріна з чоловіком, депутатом Каховської міськради від президентської партії «Слуга народу» Максимом Суріним.

Сергій Дроздік багато років був близьким партнером шведського бізнесмена, почесного консула Королівства Швеція в Україні Карла Стурена, який багато років веде бізнес на  Херсонщині. «Свої нинішні статки Сергій Дроздік, хлопець з небагатої родини з села Василівка Каховського району, заробив завдяки дуже вдалому шлюбу. Його тесть Олексій Приходько свого часу був надзвичайно впливовою людиною, начальником Каховського районного відділу поліції, товаришував з Карлом Стуреном і після виходу на пенсію обіймав далеко не останню посаду на заснованій шведським бізнесменом компанії «Чумак», – розповіли ЦЖР мешканці Каховки.

Генеральний директор компанії «Віндкрафт Україна» Карл Стурен Фото: investigator.org.ua

У 2010 Дроздік був обраний депутатом Каховської районної ради від Партії регіонів, у 2015 році – депутатом Херсонської облради від «Опозиційного блоку». У 2016 році Сергій Дроздік погрожував розправою каховському журналісту Максиму Біжану після його публікації про незаконне захоплення родиною Дроздіка земельної ділянки в центрі Каховки.

У 2018 році Сергій Дроздік отримав два протоколи про корупцію від Національного агентства з питань запобігання корупції за незаконне отримання коштовних подарунків – комплексу «Будинок рибалки» оціночною вартістю 5,5 млн грн та земельної ділянки площею майже 1 га.

«Свої землі Дроздік любив оформлювати на родичів. Кого там тільки не було: двоюрідні, троюрідні дядьки-тітки-сестри-брати. Не раз це призводило до скандалів. У селі Дудчине Тавричанської громади Каховського району він зумів оформити на себе і на рідню більше 50 га земель, які пропонували видати АТОшникам. Селяни обурювалися і звинувачували його в несплаті податків, незаконному віджиманні у громади території бурта і ферми. Навіть підготували пакет документів, але голова Тавричанської громади Сергій Ожго чомусь не захотів передавати його до правоохоронних органів», – розповіли ЦЖР жителі Каховського району.

Крім бізнесу Сергій Дроздік завжди намагався  впливати на місцеву політику на Херсонщині. За даними херсонського видання «Мост»,   у 2020 році він разом із Карлом Стуреном  лобіював призначення на посаду міського голови Каховки нинішнього начальника Каховської міської військової адміністрації Віталія Немерця. А раніше підтримував  одіозного православного бізнесмена Ігоря Бжезицького, нині відомого своєю співпрацею з російськими окупантами. Крім того, нинішній гауляйтер Каховки, колаборант Павло Філіпчук теж піднявся на ноги і в 2016 році був обраний депутатом Херсонської облради не в останню чергу завдяки зусиллям Дроздіка.

Після повномасштабного вторгнення росіяни викрали Сергія Дроздіка, однак швидко відпустили, хоча й пограбували його віллу в центрі Каховки. 

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.