Окупанти будують сотні кілометрів фортифікацій у Бердянському районі

Публікації
Бетонні протитанкові піраміди, відомі як «зуби дракона», Фото: скріншот відео російських пропагандистів

Російські військові з вересня 2022 року не припиняють будівництво укріпрайонів навіть у глибокому тилу. У тимчасово окупованому Бердянському районі вимальовуються нові лінії оборони, які простягаються на сотні кілометрів, повідомляє запорізький кореспондент Центру журналістських розслідувань Сергій Старушко.

Досліджуючи свіжі дані супутника Sentinel-2, увагу вкотре привернули свіжі окопи і траншеї, які продовжують зявлятися довкола одних з найбільших селищ Бердянського району –  Андріївки та Берестового (обидва ~40 км на північ від Бердянська).

Північна частина Андріївки з найдовшою лінією оборони серед інших довкола села, 07.07.2023. Фото з супутника Sentinel-2

*тут і надалі – жовтими лініями  відмічено так звані «зуби дракона», білими – окопи, траншеї та протитанкові рви

Західна околиця Андріївки и дорога, яке веде до селищ Дахго, Обіточне та Салтичія, 07.07.2023. Фото з супутника Sentinel-2

Як нещодавно повідомляв Центр журналістських розслідувань, у травні-червні  російські окупанти вирили в Бердянському районі не менше 30 км траншей. Здебільшого мова як раз і йшла про Андріївку і Берестове.

Збудовані окупантами окопи у Бердянському районі. Фото: скріншот відео російських пропагандистів

Станом на 07.07.2023 р., будівництво оборонних укріплень триває і, схоже, військові РФ мають намір максимально зʼєднати фортифікаціями ці два населених пункти.

Північна частина с.Берестового, 07.07.2023. Фото з супутника Sentinel-2

Західна частина с.Берестового, 07.07.2023. Фото з супутника Sentinel-2

Східна частина с.Берестового, 07.07.2023. Фото з супутника Sentinel-2

Села розділяють десь 17 км і, судячи з кількості нових траншей і протитанкових ділянок «зубів дракона», задумане ворогу вдалося. Адже через особливості рельєфу, такі як балки, яри,  річки зі скелястими берегами тощо, будувати укріплення місцями немає потреби. 

Тож, приблизна довжина лінії оборони від Берестового до Андріївки, за власними підрахунками ЦЖР, близько 35 км із заходу на схід.

Хронологію того, як «зростав» у степах Бердянщини цей укріпрайон росіян, можна подивитись на таймлапсі супутникових знімків з квітня по липень 2023 року.

Обидва населені пункти розташовані на регіональних трасах, які зʼєднують Бердянськ з Пологами( через Андріївку) та смт. Камʼянка (через Берестовое), а також ці два шляхи перетинають трасу Запоріжжя — Маріуполь.

Чорним кольором відмічено трасу Маріуполь – Запоріжжя, коричневим – дороги з Бердянська через Андріївку та Берестове. Фото: Google Map

І в Андріївці, і у Берестовому, по хатам з цієї весни розквартировані солдати російської окупаційної армії, облаштовано склади БК, а тому десь раз на тиждень квітне «бавовна».

Обидва села є на інтерактивній мапі спецпроекту Центру журналістських розслідувань «ЕКСПРОПРІЙОВАНІ ОКУПАНТАМИ БУДИНКИ І КВАРТИРИ НА ЗАПОРІЖЧИНІ», тож варто було подивитись із супутника і на інші населені пункти тимчасово окупованої частини Запорізької області, в яких оселилися вороги. 

Як от, наприклад, село Коза, про яке розповідали ще у найпершому матеріалі на цю тему. Це тут під «націоналізацію» потрапили всі приватні будинки, близько 15 домоволодінь. Ймовірно, населений пункт заціквиви окупантів через греблю на р. Обіточній і ставок площею у 32 га з гаком. 

Очевидно, російськи терористи не полишають планів на підрив дамб і створення так би мовити локальних «каховок» у разі прориву ЗСУ в глиб тимчасово окупованої території.  

Напевно, саме тому більшість новозбудованих фортифікацій в с.Коза зосереджено довкола водосховища.

Село Коза Бердянського району на фото супутника Sentinel-2, 07.07.2023. Фото з супутника Sentinel-2

Або ось, значно більше село, але не менш укріплене, Єлизаветівка – одна з вузлових залізничнимх станцій.

Село Єлизаветівка Бердянського району, 07.07.2023. Фото з супутника Sentinel-2

Ще на початку розслідування про те, як росіяни «віджимають» будинки і квартири українців для своїх військових, ЦЖР припускав, що населені пункти, в яких оселяться рашисти,  у подальшому стануть опорними пунктами, або попросту кажучи, окупаційна армія використає цивільні житлові забудови,  як фортеці. 

Дійсно, все йде до того. У червні противник будував фортифікації так, щоб «зв’язати» між собою селища на кшталт Андріївки і Берестового, і отримати не одну і не дві додаткових лінії оборони, а не меньше десятка. 

Окупанти будуют фортифікаційну лінію за допомогою російської інженерної машини розгородження ИМР-3. Фото: скріншот відео російських пропагандистів

Проаналізувавши нові окопи, траншеї та інші укріплення на знімках супутника Sentinel-2, ми додали на інтерактивну мапу приблизне їх розміщення. Як бачите, здебільшого лінії оборони і проходять між селами, за якими ЦЖР стежить з травня 2023 року. 

Кожна зелена лінія сягає довжини від 30 км до 80 км, тож на цьому тлі навіть МеГАокоп у 70 км, який ЦЖР знайшов у квітні 2023 року, вже і не виглядає таким довжелезним. 

Коли росіяни влітку минулого року тільки починали будувати свої оборонні редути, багато хто ставив під сумнів їх ефективність в умовах сучасної війни, а дехто навіть кепкував з цього приводу. Реальну оцінку ворожим фортифікаціям вже дали бійці ЗСУ, які контратакуют на Запорізькому, Бердянському і Мелітопольському напрямках. За словами українських військових, противник виконав завдання з оборони «на відміно» і саме фортифікації стали однією з головних перепон на шляху швидкої деокупації Півдня.

Мапа з містами і села окупованого Запоріжжя, де оселилися росіські окупаційні віська, а також з відміченими старими і новими лініями оборони військових РФ. Інфографіка: investigator.org.ua