З «лінійки» – на канікули. Окупанти на Херсонщині не змогли підготувати школи до 1 вересня і закрили їх до завершення псевдовиборів

Публікації
1 вересня в Нижньосірогозькоі ліцеі
1 вересня в Нижньосірогозькому ліцеї. Фото: окупаційні ЗМІ

«За тебя калым отдам, душу дьяволу продам», – надриваються динаміки на площі біля Нижньосірогозького опорного ліцею Генічеського району Херсонщини. Під цю пісню діти біжать вручати квіти своїм вчителям. Серед останніх переважають пенсіонери і якісь незрозумілі люди: через брак кадрів окупанти призначають вчителями будь-кого, хто бажає на них працювати. Але вже під пісні Кіркорова лінійка завершується і всім оголошують, що з 1 вересня починаються нові канікули. 

На відпочинок окупанти розігнали учнів усіх чотирьох шкіл, які вони спромоглися відкрити в Нижньосірогозькій громаді. В Нижніх Сірогозах, Верхніх Сірогозах і Новоолександрівці вони протривають до 11 вересня, а у Вільному – до 18 вересня. Подібна картина і в інших тимчасово окупованих районах Херсонщини. Причин для цього дві: в більшості шкіл окупанти влаштовують незаконні вибори, які мають завершитись лише 10 вересня і неготовність навчальних закладів до прийому дітей.

Окупована Херсонщина, скриншот відео пропагандистських ЗМІ

Згадуваний вже ліцей у селі Вільне виявився останнім закладом, на базі якого окупанти незаконно створили російську школу – запис про це в російському держреєстрі юридичних осіб з’явився лише 21 серпня. На «перший дзвоник» до цього села батьки привозили дітей самостійно. Також росіяни попередили, що підвозити учнів до Вільненської «школи» не будуть: через відсутність пального і проблеми з логістикою.

«Повноцінно годувати дітей у Вільненській школі теж не будуть. Хоча раніше окупанти заманювали батьків триразовим харчуванням і підвезенням шкільним автобусом. Тепер же нам сказали, що не мають на це грошей, обіцяють лише давати дітям один раз якийсь перекус. Пояснили це так: зараз у них великі проблеми з підвозом продуктів в окопи військовим, тому харчування дітей зараз не на часі. Але якщо в Нижніх Сірогозах вчаться місцеві діти, то у Вільному з усіх навколишніх сіл. Тому багато батьків не хочуть зв’язуватися з цією «школою», – розповіли ЦЖР мешканці Нижньосірогозької громади.

Перший дзвоник у Новотроїцькому

У Новотроїцькому Генічеського району перший дзвоник окупанти провели в приміщенні селищного будинку культури. Так і не доробили розпіарений ними капітальний ремонт у будівлі «школи №2». 

Школа у Новотроїцькому 1 вересня не була готова до прийому дітей

Зірвали окупанти навчання 1 вересня і в ліцеї №3 Генічеська. Як повідомив Генічеськ ua, завезені з Красноярського краю будівельники зняли кілька років тому відремонтовану покрівлю і розпочали ремонт не з неї, а з внутрішніх робіт. У результаті серпневі зливи змили все, що вони встигли зробити всередині відкритої будівлі. А дітей з ліцею №3 перевели на навчання до інших шкіл.

"Почесні гості" на лінійці в Іванівській школі Генічеського району

«Почесні гості» на лінійці в Іванівській школі Генічеського району

Під видом капітальних ремонтів і реконструкцій окупанти здебільшого просто розпилюють гроші російських платників податків, а на кінцевий результат їм просто начхати. Приміром, вони прозвітували про проведений капремонт Хлібодарівської школи Асканія-Нова громади Каховського району і заявили, що його там нібито не проводили ніколи.

«Це – неправда. Школа в Хлібодарівці була в гарному стані. За рік до великої війни в ній провели капітальний ремонт туалетів. Єдине, що зробили окупанти – перефарбували стіни школи в «лікарняні кольори» і почепили всюди російські прапори. Більше нічого в класах, коридорах і на самій будівлі школи не змінилося. Також заклад мав найсучасніше обладнання, нові меблі. Мабуть, призначена окупантами директорка школи Любов Гуслякова обдурила росіян або ж просто допомогла їм розпиляти виділені на фальшивий ремонт гроші», – сказали ЦЖР мешканці Хлібодарівки.

Жодної школи і дитсадка окупанти не відкрили в Каховській громаді

«Всі вони стоять закриті. Лише в деяких садочках окупанти залишили охоронців. Але й їх вони попередили про звільнення, бо не бачать жодної перспективи для поновлення роботи закладів. Росіяни кажуть, що ніхто туди дітей водити не буде», – розповіли освітяни Каховки.

Жодної інформації про відкриття школи або дитсадка не подала окупаційна адміністрація Нової Каховки, яка зараз зайнята виключно «виборами». Єдине, про що написали в місцевих окупаційних пабліках – як гауляйтер міста Володимир Леонтьєв вручив 12-річному хлопчику наплічник з зошитами і фломастерами. Але де він зможе навчатися росіяни не уточнили.

В селі Архангельська Слобода Зеленопідської громади Каховського району окупанти перенесли початок навчального року на 1 жовтня. Місцеві розповіли, що росіяни ніяк не можуть визначитися, хто ж очолюватиме сільську школу. Нещодавно її «директоркою» офіційно стала Наталія Приладишева з Коробків, яку свого часу вигнали з роботи за аморальну поведінку. Але тепер новою «директоркою» тут усім представляється Штенке Інна Володимирівна, 15 листопада 1988 р. н., вчителька англійської мови. 

Колаборантка Інна Штенке

Збираються окупанти відкрити школу і в Зеленому Поді. За словами місцевих, її погодилася очолити відома колаборантка Дейнеко Любов Іванівна, 10 квітня 1952 р. н., яка багато років працювала директоркою Архангельськослобідської гімназії. Однак поки все обмежилося обговоренням цієї теми з мешканцями села. Коли школа запрацює, чи буде там харчування і підвезення дітей поки невідомо.

Колаборантка  Любов Дейнеко

Колаборантка Любов Дейнеко

Загалом окупанти прозвітували про відкриття 1 вересня 2023 року 91 школи на Херсонщині. Рівно стільки ж вони відкрили й рік тому. Загалом у російській юрисдикції на сьогодні в Херсонській області незаконно зареєстровано 175 шкіл, навчально-виховних комплексів і позашкільних закладів типу «шкіл мистецтв». З них, як твердять, окупанти, відкрито 8 нових. 

Однак як і торік, переважна більшість цих шкіл існують і існуватимуть лише віртуально. Адже серед них у російських реєстрах можна побачити заклади з Херсона, Микільського, Берислава, які ще в листопаді 2022 року були звільнені від загарбників. Тож проведені на лівобережній Херсонщині окупантами «перші дзвоники» з наближенням наших визволителів ризикують стати останніми.