Космонавт та фігурист, балерина, шахматист, винороб, пропагандист, ексміністр освіти і Герой України. Хто представлятиме Крим на виставці «Росія» на ВДНГ у Москві

Публікації
Павільйон на ВДНГ у Москві, де проходитиме міжнародна виставка-форум «Россия». Фото: ok.ru/gowithrussia

Як повідомляє Туристичний портал окупованого Криму, в «республіці» обрали 18 «амбасадорів», які представлятимуть півострів на міжнародній виставці-форумі «Росія». Захід, який доручив провести президент РФ Володимир Путін, має стартувати 4 листопада на ВДНГ у Москві. Кожен регіон РФ вихвалятиметься тут своїми досягненнями. Форум триватиме до 12 квітня 2024 року. Тобто до кінця президентських виборів у Росії. Відчуваєте зв’язок? Збереться така собі тусовка відданих і… гойда!

Кримський стенд представлятимуть вкрадений завод «Фіолент», що активно працює на російську оборонку під керівництвом зрадника, але все ще  Героя України Олександра Баталіна, дитячий центр «Артек», Кримська гідрогеологічна станція та інші. Звісно, буде представлена улюблена, дарма що вже двічі поламана, іграшка Путіна – Керченський міст, а також новий аеропорт Сімферополь, закритий через війну та іржавіючий вже понад півтора року.

Крім об’єктів та підприємств регіони представлятимуть і люди. «Амбасадорів» запропонували обрати мешканцям півострова. Голосування проводилось на сайті «кримського уряду». У запропонованому списку значилося 22 відомі особи, які «своїми справами примножують досягнення півострова». 

Зрештою, до вкрай дивакуватого та різношерстного списку осіб, що  представлятимуть Крим, увійшли 18 людей – російські спортсмени, циркач, космонавт, музиканти, балерина. Більшість з них до Криму має стосунок, м’яко кажучи, віддалений. Та головне тут – відомі імена. У кожного з яких буде своя роль на форумі. 

Перший у списку – російський фігурист Ілья Авербух. Цей танцівник на льоду після завершення спортивної кар’єри заробляє власними льодовими шоу. В 2018 році був довіреною особою Путіна на президентських виборах. А наступного року «особа, приближенная к императору» вперше засвітилась у Криму, катаючи в Ялті своє шоу. Уже в 2020-му Авербух відкриває в Сімферополі школу зимових видів спорту «Наследие». Щоправда, за бюджетні кошти –  нестаціонарний об’єкт обходиться республіканській скарбниці у 63 мільйони рублів на рік. У 2022-му Авербух відкрив каток в Євпаторії, знову ж таки не за кровні. Проте все це «Наследие» значиться його іменними школами. У квітні 2023 року Авербух потрапив під санкції, запроваджені РНБО України стосовно російських олімпійців. 

Олексій Черняк, тоді голова «комітету з туризму, курортів та спорту Госсовєта Криму», фігурист Ілья Авербух та «глава Криму» Сергій Аксенов на відкритті школи зимових видів спорту «Наследие» у Сімферополі, 2021 рік. Фото: ya-rossiyanin.ru

До списку кримських «амбасадорів» потрапив радянський космонавт Владімір Тітов. Достатнім виявилося, що колись – ще на початку 2000-х – придбав у Ялті шматок землі й деякий час тут мешкав.

Космонавт Володимир Тітов с дружиною Олександрою у МДЦ «Артек». Фото: Роскосмос

Серед кримчан, які мають представити півострів на виставці, засновник та керівник проекту «Extreme Крым» Костянтин Видиш, нейрохірург Дмитро Дедков, генеральний директор комбінату «Кримська роза» Іван Гладун, астроном Геннадій Борисов, гросмейстер Сергій Карякін та винороб Валерій Захар’їн – власник винарні «Дом Захарьиных». У 2019 році цей відставний офіцер придбав 100% акцій Інкерманського заводу марочних вин. Однак, на думку експертів, фактично завод належить структурам банку «Росія» друга Путіна, мільярдера Юрія Ковальчука.

За кримським походження до списку увійшли уродженець Ялти дресирувальник Едгард Запашний із Москви та мешканка Санкт-Петербурга балерина Уляна Лопаткіна, народжена у Керчі.

Співачка, солістка гурту «Artik & Asti» Севіль Велієва, яка вже давно мешкає в Москві, вочевидь, має стати у цій мішанині кримськотатарським пазлом. Типу, про корінний народ не забули.

Солістка гурту «Artik & Asti» Севіль Велієва. Фото: Александр Авилов / АГН Москва

У музичній частині списку також рок-група «Ундервуд», заснована в Криму в 1995 році. Музиканти ще 2000-го перебралися в Москву. Після незаконної анексії Криму 2015-го випустили кліп на пісню «Скажи мені, чий Крим, і я тобі скажу, хто ти». Проте самі «ундервудці» прямої відповіді на це питання ніколи не давали. В 2016-му прикордонники не впустили їх в Україну, ймовірно, через проведені в окупованому Криму концерти. 

Найодіозніша частина списку – пропагандисти та зрадники. Серед них севастопольський письменник, частий гість пропагандистських ефірів, телеведучий Платон Бєсєдін. Поряд у переліку – один із головних рупорів Кремля і гендиректор МІА ««Россия сегодня» Дмітрій Кісєльов. 

На початку нульових, задовго до погроз світові «ядерним попелом» та побрехеньок про українських нацистів, Кісєльов працював на українському телеканалі ICTV, де очолював інформаційну службу. Під час президентських виборів в Україні 2004-го агітував за Віктора Януковича. За час своєї української каденції Кисельов і встиг стати умовним кримчанином. Він наслідив у Коктебелі, де організував джазовий фестиваль, створив винарню «Cock t’est belle», звів будинок, а згодом – скандальну дорогезну віллу на зсувному схилі, яка загрожує з’їхати на будівлі нижче. Архітектор через суд вибивав із телезірки-пропагандиста оплати за свою роботу – 2,5 мільйони рублів. А 2022-го поряд із віллою невідомий підпалив дві автівки Кісєльова.

Вілла російського пропагадиста Дмитра Кисельова у Коктебелі. Фото: na-dache.pro

«Амбасадором» від Криму став ще один пропагандист – гендиректор інформагенції ТАСС Андрєй Кондрашов. Його «кримські заслуги» полягають у фільмі «Крим. Шлях додому», знятому до першої річниці анексії півострова. У повнометражній документалці Путін розповідає про деталі захоплення Криму. Речниця Держдепу США Джен Псакі заявила, що цим фільмом Росія визнала своє військове вторгнення на територію України. 

Далі у списку важковаговики-зрадники. «Людина-лев», як він «скромно» назвав свою сторінку в YouTube, власник кримських зоопарків Олег Зубков. Збудувавши успішний бізнес в українському Криму, під час так званої «кримської весни» Зубков активно допомагав окупантам. Подарував автобус «самообороні Криму», яка захоплювала і блокувала адміністративні будівлі та військові частини на півострові. На честь анексії назвав новонароджене тигреня Референдумом, а зебреня – Росією. На ній верхи може і припхатися на ВДНГ. А що? Ефектно вийде. Якщо, звісно, його до того знову не посадять. Бо кримській «владі» Зубков, попри всі свої заслуги під час подій 2014 року, поперек горла. Його обвинувачують у недбалому ставленні то до тварин, то до людей. У липні 2022 року Зубкова засудили до 2,3 років в’язниці за відкушений тигром палець маленької дитини. Два місяці він провів у СІЗО, аж раптом вирок скасували. Зубков на тому форумі може поділитися не лише своєю драматичною біографією, а й досвідом викрадення тварин із зоопарків окупованих Херсона, Донецька, Маріуполя.

Власник кримського сафарі-парка «Тайган» Олег Зубков забирає тварин із зоокуточка у Каховці, Фото: скріншот відео Youtube

Далі – більше. Крим на виставці представлятиме і колишній міністр освіти України часів Януковича Дмитро Табачник. Підозрюваний в Україні у державній зраді у списку кримських «амбасадорів» представлений як «відомий вчений-історик, публіцист, доктор історичних наук, професор, академік, радник глави Республіки Крим». Між телеефірами в ру-пропаганді, де Табачник розповідає про «щасливих людей в Криму», він встигає займатися у Криму і Росії бізнесом, досягнення в якому може цілком представити на ВДНГ.  Причому, разом із братом Михайлом, про кримський молочний бізнес якого ЦЖР розповідав раніше (Табачник-молочник і Табачник-молочник-2).

Дмитро Табачник зареєстрований як індивідуальний підприємець в російській податковій службі в Криму і є засновником трьох компаній. Власником московської ТОВ «Лиэль-ФМ» Дмитро Табачник став у 2019 році. У видах діяльності, крім основної – грошове посередництво, також є розведення свиней, гуртова торгівля м’ясом, молоком, яйцями і продуктами із них. Прибуток за 2022 рік – 7,5 млн рублів. З 2021 року Дмитро Табачник є співвласником сімферопольської будівельної компанії «Специализированный застройщик «Таврида-центр» з часткою у 50% уставного капіталу, решту ділять відомий кримським бізнесмен Володимиром Аматуні та невідома Анна Клименко. А днями, 10 жовтня 2023 року, Табачник-старший зареєстрував у Сімферополі ще одну ТОВку, якою володіє одноосібно: «Агростандарт» займатиметься управлінням нерухомістю, орендою та лізингом  будівельної, сільськогосподарської та вантажної техніки.

Екс-міністр освіти та науки України Дмитро Табачник у студії пропагандиського телеканалу «Крым 24», 22.06.2023. Фото: crimea-news.com

Екс-регіонал відзначився також участю у  проведенні «референдумів» на окупованих територіях України і навіть збирався балотуватись від «Єдіной России» в окупаційне «заксобраніє» ТОТ Запорізької області, та щось не склалось. Зате у кримських пропагандистських ефірах він бажаний гість: мовляв, знає Україну зсередини, може фахово, як історик, проаналізувати хід подій, що призвели до «захоплення влади неонацистським режимом» та обгрунтувати необхідність проведення «спецоперації».

Ну, і куди ж без «хероїв СВО». На цю «почесну» роль призначили Віктора Аносова. Активний учасник окупації Криму, а потім – воєнних дій на Донбасі, де дослужився до начальника воєнної поліції «ДНР». З початком «СВО» знову пішов вбивати українців. У травні 2022 року на Ізюмському напрямку отримав важке поранення руки. Після лікування повернувся додому, але рука працює лише на 10%.

Так званий «глава ДНР» Денис Пушилін та Віктор Аносов під час лікування, Фото з архіву Амосова

«Герой» бідкається, що потрібну реабілітацію доводиться оплачувати самому, бо він досі не має у Росії статусу учасника бойових дій. Укладав контракт не з Міноборони РФ, а з приватною воєнною компанією «Редут», а та, мовляв, списків в Міноборони не надає. У Аносова є лише посвідчення учасника бойових дій «ДНР», та от біда – діє воно тільки на території окупованої частини Донецької області. Тепер у нього буде нагода в Москві поскаржитися на несправедливість.