Ігор Поночовний про розслідування «кримських справ» і відповідальність для колаборантів

Сюжети
Ігор Поночовний, керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя Фото: ark.gp.gov.ua

Центр журналістських розслідувань продовжує цикл інтерв’ю з з очільниками територіальних громад, органів державної влади та правоохоронних органів, в компетенції яких знаходяться питання, пов’язані з тимчасово окупованими територіями півдня України та Криму. Ігор ПОНОЧОВНИЙ, керівник прокуратури АРК та міста Севастополя розповів про нові норми законодавства, яких не слід боятись тим, хто не пішов добровільно на співпрацю з окукпантами, про розслідування «кримських справ» та кригу, що скресла щодо них в українських судах.

Ігор Поночовний, керівник прокуратури АР Крим і Севастополя повідомив, що з початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну кількість «кримських справ» не особливо зросла – розпочато близько 55 кримінальних проваджень щодо вчинення воєнних злочинів проти цивільного населення півострова за ст. 438 Кримінального кодексу — порушення законів і звичаїв війни. 

«Водночас зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки, оскільки після повномасштабного вторгнення Кримінальний кодекс було доповнено низкою нових статей, які передбачають відповідальність за колабораційну діяльність, за пропаганду війни. Відповідно злочинів, пов’язаних із колабораційною діяльністю, побільшало, оскільки нові призначення на адміністративні та інші посади в Криму вже кваліфікуються нами саме як колабораційна діяльність. Як і ведення господарської діяльності з окупантом, передача матеріальних ресурсів», – розповів Поночовний. 

Крім цього він розлого відповів на питання, які хвилюють мешканців окупованого Криму і Півдня: 

  • ситуація на території Криму, який став хабом і плацдармом армії РФ  після 24.02.2022;
  • Українські громадяни з Криму в армії РФ: потерпілі чи співучасники злочину агресії?;
  • «Зерновий експрес»: незаконний експорт зерна через закриті порти Криму і Керченський міст;
  • Фальсифікація ФСБ справ «міжнародних терористів» стосовно громадян України
  • Пропаганда і виправдовування агресивної війни: яку відповідальність понесуть російські та кримські пропагандисти;
  • Рух «кримських справ» у судах національних і міжнародних (зокрема, що відбувається зі справою «Ситуація в Україні» в МКС).

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.