Співробітники НАБУ не дали нардепу Розенблату вилетіти в Німеччину

Топ-Новости
Нардеп Борислав Розенблат Фото: Twitter Olya Komarova

Співробітники Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) у четвер, 19 жовтня, не дали вилетіти в Німеччину фігуранту «бурштинової справи», народному депутату Бориславу Розенблату, знявши його з літака в київському аеропорту «Жуляни». Нардепа не затримували.

Про це виданню Українська правда повідомили в НАБУ, передає Центр журналістських розслідувань.

За даними НАБУ, щодо депутата відбувалися слідчі дії і ніхто нардепа не затримував.

Джерело в правоохоронних органах розповіло виданню, що Розенблата зняли з літака для «розгляду йому запобіжного заходу».

«Це була вказівка Холодницького (Назара, глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури – ред)», – зазначив він.

За даними джерела, у депутата вилучили 11 ювелірних виробів, які він не вказував у митній декларації.

У свою чергу адвокат нардепа Олексій Шевчук заявив, що співробітники НАБУ незаконно не дали Розенблату вилетіти до Німеччину на лікування, вилучивши у нього паспорти, тим більше, що термін дії зобов’язань, накладених на нього судом закінчився.

«Сьогодні народного депутата Борислава Розенблата зняли з рейсу в Жулянах. Без будь-якого рішення суду,провели незаконний обшук та вилучили паспорти і телефон. Наразі його не випускають із аеропорту. Окрім того,Розенблат повідомив НАБУ про те, що їде на три дні у Німеччину за станом здоров’я ,додав копії квитків в обидві сторони,хоч і не був зобов’язаний це робити, оскільки термін дії обов’язків вже закінчився. Окрім цього Розенблату Бориславу було повернуто його паспорти та знято браслет», – написав адвокат на своїй сторінці в Facebook.

Сам Розенблат на своїй сторінці в Facebook назвав свавіллям дії правоохоронців, оскільки заздалегідь повідомив в НАБУ, що планує виїхати на 3 дні з України.

Сам Розенблат на своїй сторінці в Facebook назвав свавіллям дії правоохоронців, оскільки заздалегідь повідомив в НАБУ, що планує виїхати на 3 дні з України.
«Особисто повідомив НАБУ, про те що планую на 3 дні виїхати за межі України, хоча і не зобов’язаний був про це повідомляти. Адже наразі відсутні будь – які заборони щодо мого пересування. Додав до заяви копії квитків в дві сторони. Але у НАБУ свої закони і порядки. Свавілля продовжуюється», – написав він.

Нардеп також опублікував копію листа, якого він нарпавив до НАБУ.

Нагадаємо, правоохоронці звинувачують Розенблата в тому, що він і депутат з фракції «Народний фронт» Максим Поляков вимагали хабар від компанії-нерезидента за видобуток бурштину в Україні.

19 червня НАБУ і САП затримали 3 помічників народних депутатів, охоронця і двох представників громадської організації за підозрою в отриманні 300 тис. дол. хабара для передачі Розенблату і Полякову.

11 липня Верховна Рада проголосувала за притягнення до кримінальної відповідальності Борислава Розенблата, але не дозволила його арешт.

18 липня Солом’янський райсуд Києва призначив Бориславу Розенблату запобіжний захід у вигляді застави в сумі 7 млн. грн, заборонив йому без дозволу слідчого покидати Київ або Житомир і зобов’язав здати всі закордонні паспорти.

24 липня Розенблат повідомив, що його сім’я внесла необхідну суму застави.

Покладені на депутата зобов’язання діяли до 12 вересня. 19 серпня Розенблату продовжили запобіжний захід до 17 жовтня.

17 жовтня Розенблат повідомив, що термін дії запобіжного заходу щодо нього закінчився, але він і далі буде сприяти розслідуванню кримінальної виробництва, фігурантом якої він є.