Заарештований танкер MRIYA захопили прикордонники та СБУ – ЗМІ

Новини
Танкер MRIYA (раніше VILGA) Фото: MarineTraffic.com

Озброєні співробітники Держприкордонслужби та ГУ СБУ в АР Крим захопили танкер MRIYA, щодо якого Апеляційний суд Херсонської області ухвалив рішення про арешт у зв’язку з тим, що судно в порушення закону заходило в закриті України порти окупованого Криму, поставляло паливо для Чорноморського флоту РФ і підозрюється в контрабанді нафтопродуктів.

Про це пише Центр журналістських розслідувань із посиланням на галузеве видання enkorr, яке приводить повідомлення власника судна MRIYA – ТОВ «Тефін».

Співробітники Державної прикордонної служби зі зброєю в руках затримали танкер MRIYA, стверджують власники судна.

«Проникнення на судно здійснювалося в супроводі озброєних людей з погрозою застосування зброї. Без будь-якої ухвали суду на обшук або огляд вони проникли на судно, провели огляд команди і приміщень», – приводить видання слова судновласника.

У компанії заявляють, що особи, які проникли на судно, відмовилися пред’явити посвідчення співробітників правоохоронних органів.

«У процесі спілкування були частково ідентифіковані співробітники Госпограслужби (Херсонський прикордонний загін). Ними керували співробітники Головного управління СБУ в АР Крим. Представлятися і пред’являти посвідчення вони відмовилися», – повідомили виданню в ТОВ «Тефін».

За твердженням видання, судно було затримано у нейтральних водах. Водночас, трекер marinetraffic.com показує, що MRIYA знаходиться на межі нейтральних вод та територіальних вод України. 

Також видання пише, що танкер завантажени пальним, яке планується поставити в Україну.

За словами судновласника, які наводить видання, співробітники правоохоронних органів вимагали включити двигуни і направити танкер в порт Херсон.

«Свої дії вони мотивували тим, що судно нібито заарештовано, але ніякого рішення, яке зобов’язувало б капітана слідувати в порт вони не пред’явили», – наводить цитату видання.

Крім того, судновласник стверджує, що судно планують відбуксирувати до Херсону, та застерігає, що танкер, який повністю завантажений нафтопродуктами, буксирувати не можна. 

Раніше в цей день Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомила, що рішення Апеляційного суду Херсонської області про арешт танкера MRIYA виконується. 

Пізніше до танкеру MRIYA підійшов прогулянковий теплоход «Валенсія», про що свідчать дані трекеру marinetraffic.com . 

Танкер MRIYA вийшов з порту Херсон одразу після рішення Херсонського міського суду про відмову в арешті судна, і наразі за даними marinetraffic.com знаходиться на межі нейтральних вод та територіальних вод України. Вийшовши до нейтральних вод, судно вимкнуло AIS і зупинилося у безпосередній близькості до танкеру Balt Flot 16 (прапор РФ, порт приписки Петербург). За усталеною схемою контрабанди, у нейтральних водах без відкриття/закриття кордону відбувається перевантаження пального, яке в подальшому може опинитися на українському ринку.

Наразі AIS судна вимкнений.

Нагадаємо:

  • 10 серпня в порту Херсона українські правоохоронці проводили обшук на судні MRIYA, яке в порушення закону заходило в закриті України порти окупованого Криму, поставляло паливо для Чорноморського флоту РФ і підозрюється в контрабанді нафтопродуктів. У червні 2015 це ж судно, але під назвою VILGA, поставляло паливо для підрозділів Чорноморського флоту РФ в окупованому Севастополі.
  • Танкер MRIYA знаходиться складеному Моніторингової групою фонду «Майдану закордонних справ» і порталу BSNews «чорному списку» морських суден, які після окупації Криму Росією відвідували закриті Україною порти окупованого Криму. Згідно їх бази даних, в 2015 році судно, тоді під назвою VILGA (прапор Росії, IMO: 9109811), тричі заходило в порт Севастополя для доставки нафтопродуктів на головну нафтобазу Чорноморського флоту РФ в Сухарній балці: 11 травня, 1 червня і 26 червня.
  • 13 серпня Херсонський міський суд відмовився заарештовувати судно MRIYA.
  • 14 серпня прокуратура АРК оскаржила рішення Херсонського міськсуду. В СБУ заявили, що «справа на контролі».
  • 15 серпня стало відомо, що судно-порушник MRIYA вийшло з порту Херсона в нейтральні води Чорного моря.
  • 19 серпня Апеляційний суд Херсонської області скасував рішення Херсонського міського суда й заарештував судно MRIYA.
  • 20 серпня прес-служба Прокуратури АР Крим повідомила про виконання рішення суду про арешт танкера  MRIYA.
  • Судновласники танкеру MRIYA пов’язані зі структурами, близькими Віктора Медведчука, кума президента РФ Володимира Путіна і лідера партії «Опозиційна платформа – За життя».