Журналіста Ніколова у Швеції нагородили за статтю про «яйця Резнікова по 17», він передав близько €10 тисяч на дрони для ЗСУ

Новини
Ніколов
Юрій Ніколов, журналіст та засновник проекту «Наші гроші»Фото: investigator.org.ua

Співзасновник та редактор «Наших грошей» Юрій Ніколов отримав нагороду від фонду Svenska Dagbladet за своє розслідування щодо закупівель харчів Міністерством оборони. Стипендія у розмірі 120 тисяч шведських крон (близько 10 тисяч євро) повністю перерахована благодійному фонду «Dignitas» на закупівлю дронів для військових, що зараз воюють на Бахмутському напрямку, в якому проходить службу глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

«Віталій зробив неймовірну роботу в історії з харчами Міноборони. Вона не була видній публіці. Але я ж бачив зсередини і фактично тільки зараз почав розуміти, що таке адвокація і як домагаються реальних змін», – повідомив Ніколов.

«Шведи все правильно зрозуміли. Що це не було черговою історією про чергову крадіжку в Україні. Ми зробили це історією про БОРОТЬБУ З КОРУПЦІЄЮ в Україні. А це саме те, у що Євросоюз роками інвестує в Україні. Допомогає нам хоч щось робити з корумпантами. І ось є реальний результат – 6 мільярдів гривень економії, закон про прозорість, відставки. Подарованих грошей я не побачив взагалі, так що викотити поляну за премію не зможу)))) Шведи мене відразу спитали куди б я хотів її витратити, і я їм чесно сказав, що на дрони. Щоб від рук рашистів гинула техніка, а не бійці ЗСУ. Я трохи боявся, що європейці не дозволять такої «кровожадної» мети. Але ніт, фонд «Stiftelsen Svenska Dagbladet» без жодних суперечок визнав мою ціль відповідною їхнім цінностям. І тому я попросив перерахувати гроші, яких вистачило на чотири «весільних дрони» DJI Mavic 3 Fly More Combo, до Dignitas Fund. Це суперспеци по дронам, яким я абсолютно довіряю і закликаю здавати їм гроші, коли ви хочете, щоб ваші пожертви стали очима і руками наших бійців», – написав він.

Юрій Ніколов, журналіст та засновник проекту «Наші гроші», заявив, що міністр оборони Олексій Резніков робить все, аби закріпити наратив «17 гривень за яйце – то щось мутне». Але, за словами розслідувача, у глави Міноборони виходить тільки закріпити свою роль як людини, що покриває таємниці мільярдних потоків.

Нагадаємо:

  • 24 лютого 2023 року Верховна Рада проголосувала за законопроект №8381 про публічність незбройних оборонних закупівель Міноборони України.
  • 21 березня 2023 року президент України Володимир Зеленський підписав закон. Водночас голова парламентського комітету з антикорупційної політики Анастасія Радіна вказала, що залишається працювати ще одна «схема», що дозволяє красти на закупівлях продовольства для військових, і яку потрібно викорінити.
  • З 23 квітня  2023 року у системі Prozorro стала доступна нова функція – відображення інформації про незбройні оборонні закупівлі. Відтепер оборонні замовники та військові частини почнуть публікувати інформацію про ціни за одиницю у своїх незбройних закупівлях. Такий обов’язок передбачає нова редакція закону «Про оборонні закупівлі».
  • З 24 квітня на Prozorro військові частини почали публікувати дані про закупівельні ціни на продукти, обмундирування та автозапчастини. Військова частина А1225, що є частиною забезпечення Головного управління розвідки Міноборони України, оприлюднила звіти про закупівлі 2022 року на 16 млн. гривень. Як виявилось, військова розвідка купує продукти подекуди вдвоє дешевше, аніж Міноборони.