Окупанти перетворили на опорники 170 сіл навколо Бердянська і Маріуполя – мапа

Новини
Російські окупанти поруч із захопленим будинком в селищі на ТОТ Запорізької обл., 12.08.2023 р. Фото: скріншот YouTube

Центр журналістських розслідувань продовжує відмічати на онлайн-мапі  захоплені росіянами селища на Запоріжжі, а цього тижня на карту додалися і населені пункти Донеччини. 

Розселення поки ще живої військової сили окупантів відбувається вздовж сухопутного коридору – траси М14, яка з’єднує Ростов, Маріуполь і Бердянськ  у східному напрямку, а в західному – Бердянськ, Мелітополь і Крим.

Скріншот інтерактивної  онлайн мапи спецпроекту ЦЖР “Експропрійовані окупантами будинки і квартири на Запоріжчині” 

Скріншот інтерактивної  онлайн мапи спецпроекту ЦЖР “Експропрійовані окупантами будинки і квартири на Запоріжчині”

З кінця серпня2023 року від мешканців селищ довкола Бердянська і Маріуполя надходять анонімні повідомлення про те, що російських військових дедалі більшає.

“Село Дмитрівка, приміром, по вулиці Решетнікова – майже у кожному будинку живуть. Трояни – по всьому селу орки практично в кожному будинку. І вони ще прибувають”, – повідомив ЦЖР наприкінці минулого тижня анонімний мешканець Бердянського району. 

“У селах біля Бердянська справді величезна кількість живої сили. Орків більше, ніж місцевого населення. Сільради подають відомості про порожні будинки. Працюють дуже оперативно. Приміром, людина тільки померла, а в її хату вже заселяють вояк. Дуже багато воєнної поліції. У Новопетрівці на одній маленькій вулиці заселено п’ять подвір’їв і все забито військовою технікою. Заселяють десятками в один будинок.”, – на умовах анонімності розповіла мешканка окупованої Бердянщини. 

Окрім згаданих Дмитрівки, Новопетрівки і Троян, про таку ж ситуацію повідомляють і жителі Старопетрівки, Осипенко, Азовського, Нововасилівки, Андрівки, Миколаївки і так далі. 

За напрацьованою на Бердянщині схемою окупанти заселяють військових і в населених пунктах Маріупольського району, повідомляє Рух опору. 

“Маріупольський район вздовж Азовського моря по лінії від с. Мелекіне до хутора Бабах-Тарама. Розміщення спільне на базах (пансіонати, бази відпочинку) та використання сільгосп інфраструктури для зберігання і ремонту техніки. Окупаційні війська не розбивають на малі групи, тримають здебільшого підрозділами. У селищах вздовж траси на Крим та на північ Донецької області (Комишувате, Дем’янівка, Стародубівка та далі).окупанти розміщуються в хатах у кількості  від 3 до 30 “нелюдів”. Іноді разом з мешканцями.” – повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. 

 

Компактне розселення окупаційних військ, ймовірно, має на меті кілька задач. Найочевидніша –  пильнувати безпеку самого коридору, яким з Росії постачається озброєння, а в зворотньому напрямку – вивозиться крадені збіжжя й метал з окупованого Півдня України. 

Детальніше про ситуацію з розселенням російських військових у Приазов’ї дивіться у свіжому випуску проекту Центру журналістських розслідувань “Питання національної безпеки” з Валентиною Самар.