Проблеми із газопостачанням у Генічеську та кримські активи «Чорноморнафтогазу»

ВНБ

«Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 11 лютого 2020 року.

У Генічеську та на Арабатській стрілці у ці дні чергові проблеми із газопостачанням, які завжди використовує Росія, аби розгойдувати ситуацію на межі з Кримом.

Район, що сидить на газовому родовищі – Стрілкове, ніяк не позбудеться старої проблеми із газогоном. Районна влада ввела графік обмежень. Також питання будівництва газопроводу «Асканія-Нова – Генічеськ» залишається відкритим.

Крім того, закон про заборону банкрутства «Чорноморнафтогазу» продовжено ще на 3 роки. Керівництво компанії Нафтогаз Україна заявило про готовність подати додаткові матеріали до Трибуналу про акціонерне товариство «Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» — Головної Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі в рамках позову до РФ. Сума компенсації за кримські активи «Чорноморнафтогазу» та ще кількох держпідприємств групи, які були вкрадені окупантами, наразі оцінено 8 млрд. доларів.

Як працює зараз незаконний «Чорноморнафтогаз»? Скільки вже українського газу і конденсату вкрадено з початку окупації?

Про це в студії – керівниця «ДАТ Чорноморнафтогаз» Світлана НЄЖНОВА.

Парламентський комітет з питань прав людини, деокупаціі та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АР Крим і міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин 11 та 12 лютого проводять низку заходів у Херсонській області.

Виїздне засідання Комітету за участі представництва президента та місцевих адміністрацій, Меджлісу кримських татар і правозахисників, відвідання КПВВ «Каланчак», «Чаплинка» та «Чонгар», дамби, що утримує дніпровську воду на шляху до Криму і забезпечує вологою херсонські поля.

Мета заходів парламентського комітету – побачити стан справ на власні очі, поспілкуватись з переселенцями з Криму і Сходу, мешканцями ТОТ і прикордонних районів, представниками громадського сектору, аби краще розуміти проблеми і виклики, які, серед іншого будуть обговорюватись на парламентських слуханнях на тему «Стратегія деокупації і реінтеграції в Україну окупованих територій», які пройдуть 16 березня. Хоча зрозуміло, що для цього треба не разові виїзди напередодні чергової річниці окупації Криму, а постійний моніторинг і заглиблення у тему.

Докладні матеріали наших кореспондентів про результати виїзного засідання та інших заходів Комітету ВРУ – читайте і дивіться на сайтах Центру журналістських розслідувань і медіацентрів «ІРС Херсон» та «ІРС Генічеськ».