Fata Morgana. Політика Росії з обезземелення українців у Криму і трошки за Одессу

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 23 березня 2021 року.

У цьому випуску розповідаємо про черговий земельний дерибан у Криму – з 20 березня вступила у силу злочинна заборона володіти землею у Криму для українців, які не взяли російські аусвайси, тобто паспорти РФ, та іноземців, що мають землю у прибережних районах Криму, які Путін оголосив прикордонними.

Рік тому президент РФ Путін підписав указ, яким розширив прикордонні території за рахунок 19 прибережних регіонів окупованих Криму і Севастополя, включаючи міста Керч, Феодосію, Судак, Алушту, Ялту, Саки, Євпаторію і Армянськ.

Суть у тому, що на цій території не громадяни РФ не мають права володіти землею. З 20 березня цього року ця заборона поширюється і на мешканців Криму, і громадян України , які не мають російського паспорта. Як захистити їх право на землю та ТОТ Криму? Про всі нюанси – Микола КІККАС, юрист і експерт Регіонального центру прав людини.

***

Надзвичайна подія, що вкотре показала вразливість інформаційного простору України для ворожих атак: 22 березня невідомі хакери зламали сайт Миколаївського Центру журналістських розслідувань. Знесли там два антикорупційних розслідування про мера Одеси Геннадія Труханова, ще одного авторитетного Олександра Ангерта і пов’язану з ними компанію «Євротермінал».

Ці розслідування миколаївські журналісти проводили разом із чеськими колегами та для проекту «Слідство.інфо». Натомість хакери розмістили там фейкові тексти про білого і пухнастого «мистецтвознавця й історика» Ангерта.

Але і це ще не все. Кульмінація цієї інформаційної атаки на розслідувачів – це публікація у найтоповіших ЗМІ України цих же фейкових текстів, тобто, ймовірної джинси.

Про це – Олег Оганов, головний редактор Миколаївського ЦЖР.

***

Зачистка кримських земель від місцевих мешканців – не громадян РФ – не єдиний елемент колоніальної політики. Бо зачистка, як бачимо, стосується навіть заслужених колаборантів. ЦЖР вже розповідав, як окупанти забирають землю з-під ніг родини Константинова у Нікіті. А тепер у Парковому, це поруч із Симеїзом, йде зачистка від незаконно зведеного Консолью багатоповерхового будинку. Причому, потерпілими є всі, хто апартаменти і квартири у цьому будинку купив. Там є і відомі українські політики. А все тому, що Газпром вирішив зачистити берег від сусідів-аборигенів.

Детальніше – в сюжеті Микити Панасенка.