Керченський шлях «зернового експресу» та Дурники, що правлять Херсонщиною

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 12 липня 2022 року.

Сьогоднішня розвідка про «зерновий експрес» – морську частину злочинної схеми вивезення українського зерна, викраденого російськими окупантами на захопленому ними півдні України.

ЦЖР вже не раз звертався до цієї теми, системно відслідковуючи співучасників цього воєнного злочину. Однак досі наша увага більше стосувалась суден, які завантажувались краденим збіжжям у Севастополі, у приватному зерновому терміналі «Авліта», куди його звозять вантажівками та залізничними вагонами із окупованих частин Херсонської та Запорізької областей.

Сьогодні розповідь про судна, які вантажаться зерном у Керчі та на якірних стоянках у Керченській протоці, їхніх власників і трохи – про роль Туреччини у злочинній схемі. А також про Зерновий термінал, що знаходиться у Керченському рибному порту, що належить компанії громадян України із Дніпра. Про це – Микита Панасенко.

Крім колаборантів та російських урядовців, які публічно визнали те, що українське зерно експортується через кримські порти, маємо вже чимало журналістських розслідувань, які з допомогою OSINT-розвідки показали десятки рейсів суден із цього зернового експресу.

Приміром, журналісти Бі-бі-сі нанесли на карту маршрути двох російських суден – «Матрос Позинич» і «Сормовский 48», та «Фінікії», що належить Генеральному морському управлінню Сирії. Серед портів, у які вони доставляли зерно, є й порт Іскендерун, на півдні Туреччини, майже на кордоні з Сирією. І це особлива історія.

Справа в тім, що тут знаходиться металургійний комплекс MMK Metalurji, що входить до російської Групи «Магнітогорський металургійний комбінат». Контроль над нею належить доларовому мільярдеру Віктору Рашнікову, голові ради директорів ММК. Через кіпрську компанію він є власником більше 80% акцій товариства. До складу комбінату в Іскендеруні входить і морський порт.

Наш колега, керівник турецької філії Суспільного Осман Пашаєв надав нам відео, яке він зняв у порту ММК в Іскендеруні, коли там розвантажували зерно із судна «Михаил Ненашев», який доставив із Криму 27 тисяч тонн українського збіжжя.

***

Без почуття гумору на війні було б набагато складніше. Тим більше, що деякі рішення і заяви окупантів, а особливо їхніх посіпак-колаборантів, викликають лише сміх. Петро Коберник та Альона Новікова, журналісти медіа-центру ІРС-Херсон цього тижня запустили телеграм-канал «Херсон без русні», а в своєму сюжеті для нашої програми зібрали перли херсонських зрадників.