Росіяни окопуються на Запоріжжі. Окупований рф південь України: огляд подій за тиждень

Війна

Огляд найважливіших новин за тиждень, 29 січня — 5 лютого, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

На Запоріжжі створюють окупаційну «Нотаріальну палату»

Її членами якої стануть і нотаріуси з Мелітополя, які пішли на співпрацю з ворогом. Вони прийняли присягу нотаріуса РФ та отримали виписки з наказів, які наділяють їх повноваженнями, тож зможуть вчиняти правочини на окупованій території за законами держави-агресора, наприклад, оформляти майно, за російським законодавством.

***

Російські війська формують лінії оборони навколо аеродрому в окупованому Бердянську

Увесь аеродром по 15-км периметру отримав лінії оборони, які складаються з окопів, траншей та окремих позицій, включно з укриттями для техніки. Крім того, перед лінією окопів встановлюються протитанкові надовби.

Крім того, окупанти перетворюють територію захопленої Запоріжчини на фортецю: будують оборонні укріплення по всій території області, завозять «зуби дракона» і інші бетонні споруди, риють окопи. Найбільше фортифікаційних споруд в районі Токмаку, Василівки, Пологів.

***

Розвідка Британії вказала на головну мету російських обстрілів деокупованого Херсона

Британська розвідка вважає, що російське командування наказує постійно обстрілювати деокупованийй Херсон, щоб знизити моральний дух цивільного населення та стримати будь-які українські контратаки через Дніпро.

***

Повідомлено про підозру першому заступнику голови окупаційної «адміністрації» Скадовська на Херсонщині Сергію Клецькому

Сергій Клецький, колаборант. Фото: соцмережі і wikimapia.org

***

На Запоріжжі окупанти погрожують дітям за онлайн-навчання в українських школах

Російські загарбники тероризують учасників українського освітнього процесу: влаштовують обшуки у школярів і вчителів, перевіряють телефони, викликають на «бєсєди». Вимагають, щоб і вчителі, і учні припинили онлайн-навчання за українськими програмами і йшли в окупаційні школи.

***

Окупанти в Криму «націоналізували» 500 об’єктів нерухомості українських фізичних та юросіб

Міжнародні конвенції дозволяють окупантам використовувати власність на окупованій території виключно з військовою метою, а не захоплювати з подальшим продажем. Дії російських порушують міжнародне гуманітарне право.

***

Головою окупаційного «Херсонського обласного суду» призначений Антон Власенко, колишній суддя Сакського міськрайонного суду АР Крим

Колишній суддя Сакського міськрайсуду Антон Власенко Фото: saki-pressa.ru

Власенко Антон Павлович — колишній суддя Сакського міськрайонного суду АР Крим, який перейшов на службу до російських окупантів у 2014 році. В Україні він є обвинуваченим у кримінальному провадженні про державну зраду.

***

Окуповані території Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей «включені» в зону відповідальності Південного військового округу РФ. В це ж військове об’єднання входять також окуповані Крим і Севастополь.

***

Європейський суд з прав людини зареєстрував скаргу Центру прав людини ZMINA проти РФ на блокування сайту zmina.info у Криму, яка подавалася у вересні минулого року.

***

Німеччина зібрала докази воєнних злочинів в Україні і заявила про необхідність судового процесу на міжнародному рівні.

***

На Херсонщині російські окупанти 2 лютого викрали у селі Бойове Генічеського району двох братів Батюха Вадима Миколайовича (16.10.1978 року народження) та Батюха Федора Миколайовича (10.07.1975 року народження), а також їхнього сусіда Заренського Олега Миколайовича. Їхнє місцезнаходження невідоме. Не виключено, що чоловіків могли вивезти до окупованого Криму.

Федір та Вадим Батюхи Фото: Facebook Ескендер Барієв

***

Херсонська обласна прокуратура повідомила про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України, що призвели до загибелі людей і інших тяжких наслідків депутату Херсонської обласної ради від «Блоку Володимира Сальдо», генералу міліції у відставці Валерію Літвіну, який після окупації Херсонщини співпрацював з ФСБ та схиляв колишніх колег до роботи на загарбників. Йому загрожує довічне позбавлення волі.

Валерій Літвін, генерал-зрадник. Фото з соцмереж

***

Мешканці звільненої від російських загарбників Високопільської територіальної громади Бериславського району Херсонщини чекають на відшкодування за зруйновані та пошкоджені домівки. Однак механізму надання їм компенсацій в Україні поки немає.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter