Війна Росії проти України: хроніка 10 березня 2024 року

Війна
Фото: Генштаб ЗСУ

Сьогодні 746-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:12 Напередодні виборів президента РФ, які Росія незаконно організовує на окупованих територіях України, загарбники моніторять сторінки місцевих мешканців у соцмережах з метою не допустити нібито «дезінформації» перед виборами та заглушити всіх незгодних.

18:05 Аналіз даних супутника Sentinel-2 вказує на те, що російська армія не пізніше лютого 2024 року знову почала використовувати летовище в тимчасово окупованому Бердянську для базування своєї техніки. Ще у жовтні минулого року аеродром спорожнів після удару, який задвданного ЗСУ американським ракетами ATACMS.

17:02 Після успішних атак ЗСУ на російські кораблі Росія звела до мінімуму їх присутність у портах окупованого Криму. Там зараз знаходяться кораблі, які окупанти можуть ремонтувати лише на кримських судноремонтних заводах.

14:19 У британській розвідці вказують, що Україна прискорила будівництво оборонних позицій на різних ділянках фронту. Це може знизити здатність армії РФ просуватися вперед або використовувати тактичні переваги при наступі.

13:15 Понад 20 тисяч приватних будинків російські окупанти знищили або пошкодили лише на правобережжі Херсонщини. І це тільки на сьогодні, а війна ще триває. Знімальна група IPC-Південь відвідала населені пункти, відновлення яких під великим питанням. Але є й села, відбудова яких вже почалась і активно триває, попри бойові дії, що продовжуються зовсім поруч.

11:56 В окупованому Криму зафіксовано переміщення мобільних крематоріїв у Сімферополі, що свідчить про високий рівень втрат серед особового складу російської армії.

10:47 За минулу добу, 9 березня, російські окупанти 11 разів били по Донеччині, внаслідок чого загинула людина та ще десять отримали поранення. У населених пунктах області пошкоджені численні житлові, адміністративні та промислові будівлі.

09:47 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 10.03.24 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 424060 (+900) осіб,
танків ‒ 6731 (+19) од,
бойових броньованих машин ‒ 12850 (+27) од,
артилерійських систем – 10466 (+38) од,
РСЗВ – 1015 (+3) од,
засоби ППО ‒ 709 (+2) од,
літаків – 347 (+0) од,
гелікоптерів – 325 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 8082 (+41),
крилаті ракети ‒ 1919 (+0),
кораблі /катери ‒ 26 (+0) од,
підводні човни – 1 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 13752 (+69) од,
спеціальна техніка ‒ 1672 (+6)

09:38 Підрозділи протиповітряної оборони знищили 35 з 39 ударних дронів типу Shahed, якими війська РФ в ніч на 10 березня атакувала територію України.

08:49 На Херсонщині за минулу добу, 9 березня, внаслідок обстрілів російських окупантів пораненні отримали троє людей. У населених пунктах пошкоджені багатоповерхові та приватні житлові будинки. У Херсоні пошкоджено навчальний заклад та медичну установу.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Протягом минулої доби відбулося 73 бойових зіткнення. Загалом ворог завдав 5 ракетних та 95 авіаційних ударів, здійснив 136 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Гранів, Синьківка Харківської області; Серебрянське лісництво, Білогорівка Луганської області; Новосадове, Терни, Ямполівка, Миколаївка, Семенівка, Богданівка, Часів Яр, Торецьк, Дружба, Желанне, Олександропіль, Новокалинове, Очеретине, Новоолександрівка, Новобахмутівка, Красногорівка, Новомихайлівка, Максимільянівка, Вугледар, Старомайорське Донецької області; Роботине, Новоданилівка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ «Північ» на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ «Хортиця» на Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 7 атак противника в районах населених пунктів Терни та Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 6 атак противника в районах населених пунктів Богданівка, Іванівське, Кліщіївка та Андріївка Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ «Таврія», на Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 16 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Орлівка, Тоненьке, Первомайське.

На Новопавлівському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Георгіївки, Новомихайлівки Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, понад 30 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку відбито 8 атак противника в районах східніше Левадного, Роботиного та західніше Вербового Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ «Одеса» на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій.

Протягом минулої доби авіація сил оборони завдала ударів по 8 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Підрозділами ракетних військ завдано ураження по району зосередження особового складу, станції радіоелектронної боротьби та засобу протиповітряної оборони окупантів.